A vendéglátósoknál is jön a kötelező adatszolgáltatás

A vendéglátói munkakörök szakképzettséghez kötésének mizériája után, ez sem fogja boldogítani a vendéglátósokat.
November 1-jétől már nemcsak a szálláshely-szolgáltatóknak, de a vendéglátó üzletek üzemeltetőinek is regisztrálniuk kell a turisztikai ügynökség adatszolgáltatási felületén, jövő nyártól pedig már adatokat is kell továbbítaniuk – emlékeztet a 24.hu.
A portál szerint a kezdeti nehézségek dacára a szállásadók mára megbarátkoztak a rendszerrel, és mára kifejezetten hasznosnak is látják, hogy össze tudják hasonlítani adataikat. A vendéglátóipar viszont egyelőre csak most szembesül az adatszolgáltatásra való átállás kihívásaival, ráadásul a 24.hu-nak nyilatkozó Kovács Lászlótól, a Magyar Vendéglátó Ipartestület elnöke azt is elmondta, hogy
„a koncepció még nem egészen kiforrott”.
A törvény egyébként még a június 25-i Magyar Közlönyben jelent meg, a turisztikai törvény módosításaként, eszerint november 1-jétől a vendéglátó üzleteknek, valamint a „turisztikai attrakcióknak” is regisztrálniuk kell a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltatási Központ (NTAK) rendszerében. Tehát minden étterem, büfé, cukrászda, kávézó, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely, italüzlet, bár, zenés-táncos szórakozóhely, gyorsétterem és alkalmi vendéglátóhely, amelyek online pénztárgép használatára kötelezettek, ezentúl kötelesek adatokat szolgáltatni.
Kivételt csak a munkahelyi és közétkeztetők, illetve a rendezvényi étkeztetők és mozgó vendéglátóhelyek képeznek.
De nem tudják még, pontosan milyen adatokat kell majd gyűjteni. Kovács szerint vélhetően az lenne hasznos, ha a forgalomról, a fogyasztás összetételéről gyűjtenének adatokat, és azt aztán összesítve hozzáférhetővé tennék. De a részletekről egyelőre nincs információ.
Ahogy írják, mindössze annyit lehet tudni, hogy az MTÜ egy közleményt kiadott a témában az október 14-i egyeztetésről, ebben arról írnak, hogy a jövő nyártól nyomon követhetők lesznek a vendéglátóhelyek kapacitási, kihasználtsági adatai, a főbb fogyasztási kategóriák, és „mindez érdekes összefüggésekre világít rá”. A turisztika attrakcióknál a jegyeladások s a jegyek felhasználásának adatai lesznek követhetőek, nemcsak múzeumok, hanem minden jegyértékesítéssel működő hely, például fesztiválok és fürdők esetében is.
A plusz adminisztrációs tehernek egyelőre nem örülnek az ágazat érintettjei.
https://magyarnarancs.hu/belpol/a-vendeglatosoknal-is-jon-a-kotelezo-adatszolgaltatas-242658?fbclid=IwAR3n-mmoP56tJA1MWShfrMl9hiB1_0ADd0sWbisEcpVwprwKVFcTMu5odr8