Elindult az egyéb szálláshelyek kötelező regisztrációja az NTAK-ban

December 1-jével megkezdődött az egyéb szálláshelyek csatlakozása az NTAK rendszeréhez. A kempingeknek, üdülőháztelepeknek, közösségi szálláshelyeknek, egyéb szálláshelyeknek és magán szálláshelyeknek 2019. december 31-ig szükséges regisztrálniuk az NTAK-ba, majd ezt követően folyamatosan eleget kell tenni a jogszabályban meghatározott adatszolgáltatási kötelezettségnek.
A regisztrációt abban az esetben is el kell végezni, ha csak időszakosan vannak nyitva. Az adatszolgáltatást természetesen csak akkor kell megkezdeni, amikor a szálláshely megnyit és fogadja a vendégeket.

A jogszabályokból eredő kötelezettség alapján minden hazai szálláshely-szolgáltatónak minden egyes szálláshelyét regisztrálnia kell az NTAK rendszerébe. Ezt követően pedig az online szálláshelykezelő szoftvere segítségével naponta adatokat kell szolgáltatnia. Az NTAK adatszolgáltatás a szálláshely-szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának egyaránt jogszabályi követelménye.
Regisztrációs kötelezettségét gyorsan és egyszerűen teljesíthető a www.ntak.hu oldalon.

A Magyar Turisztikai Ügynökség a szálláshelyek adatszolgáltatási kötelezettségének teljesítését támogató, valamint szálláshely-szolgáltatási tevékenységük folytatásához szükséges szálláshelykezelő szoftver ingyenesen használható verzióját is biztosítja a regisztrációt végrehajtók részére (a maximum 8 szobával, és maximum 16 férőhellyel rendelkezőknek) „Az Én Vendégszobám” néven. Az Én Vendégszobám ingyenes szoftverről bővebb információkat az info.ntak.hu oldal szálláshely-szolgáltatók / ingyenes szoftver menüpont alatt található.

A Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia egyik alappilléreként az idei év során megkezdte működését a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (továbbiakban: NTAK). Az NTAK egy új, digitális adatszolgáltatási rendszer, amely lehetővé teszi, hogy valós időben legyen látható az ország összes szálláshelyének forgalmára vonatkozó statisztikai adat (külföldi és belföldi vendégek száma, vendégéjszakák száma, milyen küldőpiacról érkeztek, milyen szolgáltatásokat vettek igénybe). Az NTAK a naprakész adatok biztosításával a hazai turizmus fejlesztését szolgálja, a szálláshely-szolgáltatók eredményesebb üzleti tervezését segíti majd. A szektor digitalizációja elengedhetetlen a versenyképesség növeléséhez.

Forrás: NTAK