Hamarosan megjelenik a VP kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatás pályázat

Hamarosan megjelenik a VP kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatás pályázat, melynek keretében 40-50%, maximum 500 M Ft támogatás igényelhető majd ültetvények telepítésére, öntözés kiépítésére, gépek beszerzésére. A pályázatokat május 24-től lehet benyújtani!
A támogatást azok a mezőgazdasági termelők igényelhetik, akik igazolják, hogy:
 
A támogatási kérelem benyújtását megelőző, vagy amennyiben erre vonatkozóan nem rendelkeznek adatokkal, az azt megelőző teljes lezárt üzleti évben – fiatal mezőgazdasági termelő esetében lezárt üzleti évben – legalább 6000 euró STÉ üzemmérettel rendelkeznek.
A támogatási kérelem benyújtását megelőző, vagy amennyiben erre vonatkozóan nem rendelkezik adatokkal, az ezt megelőző teljes lezárt üzleti évben – fiatal mezőgazdasági termelő esetében lezárt üzleti évben, árbevételüknek legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származott.
 
A felhívás keretében két célterület kapcsán nyújtható be támogatási kérelem önállóan támogatható tevékenységekre. A beérkező támogatási kérelmek célterületenként külön rangsorokban kerülnek elbírálásra.
1. célterület: Gyümölcstermő ültetvényekhez kapcsolódó tevékenységek
Gyümölcstermő ültetvények telepítése:
Új ültetvény telepítése: A legkisebb támogatható ültetvényméretnek a telepítési terv szerint el kell érnie az 1,0 hektár területnagyságot, a legkisebb támogatható táblaméretnek a 0,5 hektár területnagyságot, kivéve szamóca és spárga telepítése esetén, ahol a legkisebb támogatható ültetvény- és táblaméret egységesen 0,5 hektár.
Ültetvénycsere: Meglévő ültetvény kivágása, majd azt követően az adott területnek a telepítési terv szerinti ültetvénnyel történő újratelepítése
 
Meglévő, a telepítéstől számított 10 évnél nem öregebb gyümölcstermő ültetvényhez kapcsolódó tevékenységek.
A jégesőkár megelőzésére szolgáló beruházás támogatása:
a jégvédő háló tartására alkalmas beton támrendszer kialakítása,
jégháló beszerzése, kiépítése.
Tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása: Tavaszi fagykár megelőzését szolgáló eszköz, berendezés, technológia beszerzése és telepítése: fix (telepített) vagy mobil (áttelepíthető) légkeverő berendezések, autonóm hőtermelő berendezések (fagyvédelmi kályhák, más fűtőberendezések), továbbá vontatott hőtermelő vagy légkeverő gépek.
 
Esőkár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása: Esőkár megelőzését szolgáló technológia beszerzése és telepítése (különösen az adott technológiához szükséges beton támrendszer kialakítása, fólia beszerzése, elhelyezése).
 
Gyümölcstermékek betakarítására alkalmas gépek, eszközök beszerzése:
Mezőgazdasági erőgéphez, traktorhoz kapcsolható betakarítógép beszerzése.
Önjáró betakarítógépek beszerzése.
Szedő platform, szüretelő-szedő gép beszerzése.
A betakarítást segítő kézi eszközök beszerzése (például: kézi gyűjtők, kézi ágrázók, szedőállványok).
2. célterület: Évelő gyógy-, aroma- és fűszernövény ültetvényekhez kapcsolódó tevékenységek:
A gyógy-, aroma- és fűszernövényekből, az előírt követelményeknek megfelelő új ültetvény telepítése: a legkisebb támogatható ültetvényméretnek a telepítési terv szerint el kell érnie a 0,5 hektár területnagyságot, a legkisebb támogatható parcellaméretnek a 0,5 hektár területnagyságot.
Évelő gyógy-, aroma- és fűszernövény termesztéshez kapcsolódó, a betakarítást követő áruvá készítést szolgáló eszközök beszerzése:
fosztás, aprítás, morzsolás, őrlés, vágás, szárítás, válogatás gépei, eszközei.
Évelő gyógy-, aroma- és fűszernövény termékek betakarítására alkalmas gépek, eszközök beszerzése:
Mezőgazdasági erőgéphez, traktorhoz kapcsolható betakarítógép beszerzése.
 
Önjáró betakarítógépek beszerzése.
A betakarítást segítő kézi eszközök beszerzése (például: kézi gyűjtők, kézi ágrázók, sövényvágók).
A felhívás keretében az alábbi tevékenységek önállóan nem, csak valamely, az 1. célterület „Gyümölcstermő ültetvények telepítése” alpontban szereplő önállóan támogatható tevékenységgel együttesen támogathatóak:
A jégesőkár megelőzésére szolgáló beruházás támogatása:
A jégvédő háló tartására alkalmas beton támrendszer kialakítása és jégháló beszerzése, kiépítése.
Ültetvénycsere esetén a meglévő jégháló felújítása, átalakítása.
Ültetvénycsere esetén a meglévő támrendszer, vagy jégvédő háló tartására alkalmas támrendszer felújítása, átalakítása.
Tavaszi fagykár megelőzését szolgáló eszköz, berendezés, technológia beszerzése és telepítése: fix (telepített) vagy mobil (áttelepíthető) légkeverő berendezések, autonóm hőtermelő berendezések (fagyvédelmi kályhák, más fűtőberendezések), továbbá vontatott hőtermelő vagy légkeverő gépek. (füstölő, ködképző berendezés-, légkeverő, valamint fagyvédelmi gépek beszerzése, telepítése).
Esőkár megelőzését szolgáló technológia beszerzése és telepítése (különösen az adott technológiához szükséges támrendszer kialakítása, fólia beszerzése, telepítése).
Gyümölcstermékek betakarítására alkalmas gépek, eszközök beszerzése:
mezőgazdasági erőgéphez, traktorhoz kapcsolható betakarítógép, gyümölcsszedő kocsi beszerzése;
önjáró betakarítógépek beszerzése;
szedő platform, szüretelő-szedő gép beszerzése;
a betakarítást segítő kézi eszközök beszerzése (például: kézi gyűjtők, kézi ágrázók, szedőállványok);
maximum 1 db, legfeljebb 83 kW motorteljesítményű traktor beszerzése;
Ültetvénycsere esetén a gyümölcstermő ültetvény öntözési infrastruktúrájának felújítása.
 
Kötelezően megvalósítandó, önállóan nem támogatható tevékenységek:
Az 1. célterület „Gyümölcstermő ültetvények telepítése” alpontjában szereplő önállóan támogatható tevékenység kapcsán a gyümölcstermő ültetvény öntözési infrastruktúrájának kiépítése:
A vízjogi létesítési engedélyben előírt öntözőrendszer kiépítése. (A Kedvezményezett saját erőből is megvalósíthatja, tehát a víztakarékos öntözőrendszert abban az esetben is ki kell építeni, ha arra vonatkozóan a támogatási kérelem nem tartalmaz támogatott tevékenységet.)
Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege célterületenként – egyéni és kollektív projekt esetén is – maximum 500 millió forint.
A támogatás maximális mértéke:
– az ültetvénytelepítés vonatkozásában a közép-magyarországi régióban (KMR) a támogatott tevékenységek vonatkozásában meghatározott eurónak megfelelő forintösszegű egységköltség 40%-a, a nem közép-magyarországi régióban (nem KMR) az egységköltség 50%-a.
– a számla alapú elszámolással érintett tevékenységek esetén (az 1. számú melléklet II/a, II/b, II/c és IV. táblázatokban nem szereplő, támogatott tevékenységek) a támogatás maximális mértéke közép-magyarországi régióban (KMR) az összes elszámolható költség 40%-a, a nem közép-magyarországi régióban (nem KMR) az összes elszámolható költség 50%-a.
A felhívás keretében a támogatási kérelmek benyújtására 2021. május 24. naptól 2021. augusztus 23. napja között az alábbi benyújtási szakaszokban van lehetőség. Ezen időszak alatt az alábbi értékelési határnapokig benyújtásra került projektek kerülnek együttesen elbírálásra:
Első szakasz: 2021. május 24. – június 7.
Második szakasz: 2021. június 8. – 2021. június 22.
Harmadik szakasz: 2021. június 23. – 2021. július 7.
Negyedik szakasz: 2021. július 8. – 2021. július 22.
Ötödik szakasz: 2021. július 23. – 2021. augusztus 5.
Hatodik szakasz: 2021. augusztus 6. – 2021. augusztus 23.
https://www.palyazatihirek.eu/mezogazdasagi-palyazatok/4722-tarsadalmi-egyeztetes-alatt-a-kerteszet-ultetvenytelepites-es-gyogynovenytermesztes-tamogatasa?fbclid=IwAR3X3UC_PGpf1C94J-Gv8kMHMUsfGoj5aK85gA8eXOEMISNjkmrhp3xozQY