Honnan érdemes hitelt felvenniük a vállalkozásoknak?

A napokban ismertté váltak a vállalkozókat támogató 10 millió forintos kamatmentes gyorskölcsön részletei. A kedvezményes hitelt első körben csak a gazdaságilag leginkább sújtott vállalkozások vehetik igénybe, ezért érdemes lehet összegezni, hogy milyen más finanszírozási lehetőségek állnak rendelkezésre.
Vendéglátásban, turisztikában, fizikai szolgáltatásokban utazó vállalkozások vehetik fel első körben a Magyar Fejlesztési Bank legújabb hitelkonstrukcióját, a kamatmentes újraindítási gyorskölcsönt. A Bank360 itt gyűjtötte össze a legfontosabb részleteket az új céges hitelről, amely a koronavírus-járvány által leginkább érintett mikro-, kis- és középvállalkozásokat (kkv) hivatott támogatni.
 
De hova nyúljon az, akinek szintén külső forrásra lenne szüksége, de nem felel meg a feltételeknek vagy éppen nem elég a 10 millió forint?
“Több olyan gazdaságvédelmi hitelprogram is indult az elmúlt hónapokban, melyek mérettől, céltól és tőkeigénytől függően vállalkozások széles skálájának nyújthatnak segítséget akár növekedésben, akár a válság átvészelésében” – közölte Veres Patrik, a Bank360 szakértője.
Amit érdemes szem előtt tartani és tisztázni, mielőtt belevágunk az igénylésbe:
Milyen célra akarja a cég felvenni a kölcsönt és hogyan fog megtérülni?
Milyen költségek mellett tud új forrást bevonni? Hitel esetén a kamat és az egyéb költségek a mérvadók.
Milyen ütemezéssel fizethető vissza a kölcsön?
 
A jegybanki segítség
Ahogy arról korábban már a Bank360 is beszámolt, a jegybank által finanszírozott NHP Hajrát már több mint 16 ezer vállalkozás vette igénybe.
“Legfeljebb 2,5 százalékos kamattal szerezhetnek a cégek forrást szinte minden fontosabb célra: forgóeszköz finanszírozására, munkahely megtartására, akvizícióra, beruházásra és hitelkiváltásra is használható a hiteltípus” – fogalmazott a hvg.hu-nak Veres Patrik.
Bár a hitelköltségek a programban résztvevő bankoknál megegyeznek, érdemes lehet a Bank360 NHP Hajrá Kalkulátorával megvizsgálni, hogy a kölcsön igénylése mellé nyitott bankszámla az évek alatt mekkora kiadással jár.
 
Széchenyi Hitelprogram
Hasonlóan átfogó a Széchenyi Hitelprogram is, amely a járvány óta jelentősen átalakult és több elemmel bővült. Akár hitelképes egyéni vállalkozók is igényelhetik a feltételek teljesítésével a likviditási, munkaerő-megtartási, beruházási vagy folyószámlahitel konstrukciókat: a kamat még az NHP Hajránál is kedvezőbb, csupán 0,1 százalék is lehet, sőt, a válsággal leginkább sújtott turizmusban működő vállalkozásoknak kamatmentes konstrukció is elérhető. Szintén összehasonlíthatjuk a különböző kölcsönöket egy kalkulátorral, hogy a lehető legtöbb információval tisztában legyünk az igénylés előtt.
 
Az MFB is beszállt
Ahogy már említettük, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) legújabb terméke a szabad felhasználású Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön, amely a feltételeknek megfelelő egyéni és kisvállalkozásoknak lehet nagy segítség, hiszen kamatmentesen használhatnak fel 10 millió forintot úgy, hogy 3 évig nem kell megkezdeni a hitel visszafizetését. Szintén az MFB kínálja a Krízis Hiteleket is, amelyek az NHP Hajrá forrására épülnek és kondícióban is nagyon hasonlítanak.
Leginkább külföldre exportáló, nemzetközi terepen működő vállalkozások számára nyújt kedvező kölcsönöket az EXIM Bank, ahol nemcsak forint alapon, hanem euróban vagy dollárban is vehet fel kölcsönt egy vállalkozás. Egy adott konstrukció kamata és költsége függ a felhasználás céljától és a devizanemtől is.
Ha eddig nem tettük volna, de fontolgatjuk, érdemes lépni a hitelfelvétel ügyében, ugyanis több program is kifut néhány hónapon belül a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján. Ha pedig hagyományos, piaci kölcsönből szeretnénk megvalósítani a vállalkozás következő célját, az igénylés előtt érdemes felmérni a lehetőségeket és összehasonlítani a bankok ajánlatait egy vállalati hitelkalkulátorral.