Indul a karácsonyi készülődés

Hamarosan itt a Karácsony, az ajándékokat is lassan ideje beszerezni, különösen a külföldről rendelt árukat érdemes korábban megvásárolni a szállítási idő miatt. A külföldi rendeléskor nem szabad megfeledkezni arról, hogy az Európai Unión kívülről érkező csomagok már értékhatártól függetlenül áfa-, 150 euró érték felett vámkötelesek.

Az elmúlt években dinamikusan bővülő e-kereskedelem az áruk vámhatárokon átnyúló áramlását is módosította. A magyarországi online vásárlók már csaknem kétharmada belföldről és külföldről is egyaránt vásárol. Az ünnepek alatt sokkal többen rendelnek, ezért érdemes már most az ajándékok után nézni, hogy mindegyik a fa alatt lehessen.

Lényeges, hogy nyártól az Európai Unióban minden harmadik országból érkező termékeknél áfát kell fizetni és vám-árunyilatkozatot kell benyújtani. 150 eurós összeghatárig az áruk behozatala az alkoholtartalmú termékek, a parfümök és a kölnivizek, továbbá a dohány és a dohánytermékek kivételével továbbra is vámmentes. Az import árunyilatkozaton kevesebb adatok kell megadni a 150 eurót meg nem haladó értékű küldeményeknél, mely csomagoknál ezután két új lehetőség is kínálkozik az áfafizetésre, az IOSS (Import One Stop Shop) rendszer és a „Különös szabályozás” (SA – Special Arrangement) alkalmazása.
https://www.nav.gov.hu/nav/sajtoszoba/hirek/Indul_a_karacsonyi_ke20211119.html?fbclid=IwAR2BaeB-v0mNSdqCqYmywYCjmyun5V4tiJD4hbTsc1shil0ZQR9ajBYsir8