Kihirdették az új munkaügyi ellenőrzési rendszer részletszabályait

A foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról szóló új törvény 2021. március 1-jétől új alapokra helyezte a foglalkoztatás-felügyelet és a munkaügyi ellenőrzés rendszerét. Március 10-én megjelentek a régóta várt részletszabályok is.
 
A foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról és támogatásokról, valamint a foglalkoztatás felügyeletéről szóló 2020. évi CXXXV. törvény 2021. március 1-jétől hatályon kívül helyezi a munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV. törvényt. Az új jogszabály részletesen szabályozza a foglalkoztatás felügyeletére (foglalkoztatás-felügyeleti hatóságra) 2021 márciusától vonatkozó előírásokat. Megszűnik a munkaügyi hatóság, helyét a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság foglalja el, a munkaügyi ellenőrzés folyamatát pedig az ún. foglalkoztatás-felügyeleti hatósági ellenőrzés váltja. Az új szabályozás célja a munkaerőpiac szereplőinek támogatása és a foglalkoztatásra vonatkozó kötelezettségek megtartásának hatékonyabb ellenőrzése a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság révén.
2021. március 10-én a Magyar Közlöny 39. számában kihirdették a foglalkoztatási szabályok betartásának hatósági ellenőrzését ellátó foglalkoztatás-felügyeleti hatóság (korábbi nevén munkaügyi hatóság) tevékenységére vonatkozó részletszabályokat is.
 
A jogszabály szerint a fővárosi és megyei kormányhivatal mérlegelés alapján megállapított vagy tételesen meghatározott munkaügyi bírságot szabhat ki. A munkaügyi bírság legkisebb összege harmincezer forint, a bírság a munkaügyi bírság legkisebb összegéig mérsékelhető, ha a foglalkoztató a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítésével kapcsolatos bejelentési kötelezettségét az eljárás során teljesíti.
Harmadik országbeli állampolgárnak a munkavégzésre jogosító engedély nélküli foglalkoztatása során a munkaügyi bírság mértékének megállapítása szempontjából a már kifizetett ellenértéket (munkabért) kell alapul venni. (115/2021. (III. 10.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 39. szám)
 
http://menedzserpraxis.hu/hir.php?hir_ID=4672&fbclid=IwAR3X3UC_PGpf1C94J-Gv8kMHMUsfGoj5aK85gA8eXOEMISNjkmrhp3xozQY