Lakást vagy házat adsz el? – Ezek az ingatlan eladás költségei

Egy ingatlan eladásnál természetesen az eladót is terhelik költségek. Mik egy ingatlan, lakás, ház eladás költségei? Most összeszedtük, mire és mennyit, mikor és mikor nem kell fizetni. Az ingatlan eladás adózása mellett leírjuk, mi az ingatlan eladás menete, illetve milyen változások történtek az ingatlan eladás terén 2021-ben.
Ingatlan eladás után fizetendő adó
Az ingatlan eladása után fizetendő adó nem összekeverendő az építményadóval, amelyet csak az ezt kivető helyi önkormányzatoknak kell fizetni. Amennyiben kell, akkor az fizeti az építményadót, akinek az aktuális év január elsején tulajdonában áll az ingatlan. Az építményadó minden évben két részletben kell fizetni az önkormányzat számára.
Ingatlan eladás után fizetendő adó viszont kizárólag akkor keletkezik, ha az ingatlan – lakás, ház, telek, termőföld – eladás esetén nyereség keletkezik, tehát, ha az ingatlan drágábban lett eladva, mint amennyiért megvették.Ha valaki az ingatlan eladása során kevesebbet kap, mint amennyit korábban fizetett érte, akkor nem kell az eladás után adót fizetni.
Az ingatlan eladás után fizetendő adó mértéke megegyezik a 2021-ben fizetendő személyi jövedelemadó mértékével, 15%-os adókulcsról van szó. A személyi jövedelemadó – amit minden egyes jövedelmünk után fizetünk – mértéke nem változik, viszont évről évre változhat, hogy mi az, amit levonhatunk belőle, mire kapunk kedvezményt és mire nem.
Az ingatlan eladás adózása terén 2021-ben mindössze annyi változás történt, hogy az új építésű lakóingatlanok áfa kulcsa 5% lett. Ez tehát a hétköznapi lakáseladást nem érinti, kizárólag az új építésű ingatlanra vonatkozik.
Az ingatlan eladás után fizetendő adó alapja
Ahhoz, hogy tudjuk minek a 15%-át kell befizetni, először meg kell állapítani az adó alapját. Az adó alapja a bevétel és korábbi költség közötti különbözet. A bevétel tulajdonképpen az eladási ár, amennyiért az ingatlant értékesítetted. Ha részletekben fizette ki a vásárló ezt az összeget, akkor is a teljes összeget kell venni az adóalap számításához.
Tehát, ha egy ház eladása során nyereség képződik, például valaki a 40 millió forintért adja el korábban 30 millió forintért vett házat, akkor a 10 milliós különbözet után kell adózni. Ha 30 millió forintnál olcsóbban adja el a lakást, nem jár az ingatlan eladás illetékkel fizetni.
A különbözet képezi az adóalapot, mely után egységesen, minden esetben az egykulcsos 15% szja-t kell fizetni, a példában szereplő ingatlan esetében a 10 millió forintos különbözet 15%-át, 1,5 millió forintot.
Az ingatlan eladásából származó bevételből több költség is levonható, így csökkenhet az adóalap mértéke:
Az ingatlan megszerzésre fordított összeg – vagyis amennyiért az ingatlant az eladó korábban megvásárolta – és az ezzel összefüggő más kiadások, így például az ügyvédi-, földhivatali díj, illetve az ingatlan eladás utáni illeték is ide tartozik.
Az eladási ár 5%-át meghaladó, számlával igazolt értéknövelő beruházások, amelyek az eladás előtti 2 évben történtek. Ezek körébe tartozik például a felújítás, az állagmegőrzés és a bővítés is.
Az átruházással kapcsolatos kiadások, mint például az értékbecslés díja, az ingatlan közvetítői jutalék, az energetikai tanúsítvány, vagy éppen a tulajdoni lappal és a hirdetésekkel kapcsolatos költségek.
Mikor nem kell ingatlan eladás után szja-t fizetni?
Ha a vásárlást követő ötödik évben vagy utána adják el az ingatlant.
Ha az eladási ár alacsonyabb, mint a vételár, vagyis olcsóbban értékesítik az ingatlant, mint amennyiért hozzájutottak.
Az ingatlan eladás szja adóalapjának csökkentése
Az adóalap a vásárlás után évente csökken:
100% az adóalap a vásárlás évében és az azt követő évben.
90% az adóalap a vásárlás évét követő második évben.
60% az adóalap a vásárlás évét követő harmadik évben.
30% az adóalap a vásárlás évét követő negyedik évben.
0 % az adóalap a vásárlás évét követő ötödik évben és utána.
Ha valaki 2020-ban vett egy ingatlant 30 millió forintért, az eladási ár pedig 40 millió forint, más-más mértékű adót kell fizetni, attól függően, melyik évben kerül eladásra:
2021-ben: 1,5 millió forint
2022-ben: 1,35 millió forint
2023-ban: 900 ezer forint
2024-ben: 450 ezer forint
2025-ben és természetesen a következő években már nem kell adót fizetni.
A NAV ingatlan eladás szja kalkulátora segítségével kiszámolhatjuk, mennyi adót kell fizetni az ingatlan eladás után.
Meddig kell kifizetni az ingatlan eladás után az szja-t?
Az éves rendes szja bevallásban kell bevallani és megfizetni a lakás eladásából keletkező nettó bevételt, amelynek határideje az adóévet követő év május 31. A 2021-ben eladott lakások utáni szja fizetési kötelezettségnek tehát 2022. május 31-ig kell eleget tenni.
Az ingatlanközvetítő díja
Azoknak az eladóknak, akik az ingatlan eladás során igénybe veszik ingatlanközvetítő munkáját, szerződés alapján jutalékot kell fizetni. Az ingatlanközvetítői piac rendkívül sok sokszereplővel rendelkezik, a jutalék mértéke általában az ingatlan kialkudott árának nagyjából 2-6%-a + áfa.
Költöztetés díja az ingatlan eladásnál
A költöztetés díja természetesen akkor merül fel, ha az eladónak ki is kell költöznie az eladott ingatlanból. Érdemes előre kalkulálni vele, ha valaki pénzügyileg tudatosan szeretné megtervezni a várható kiadásait. Emellett érdemes számolni a lomtalanítás költségével is, ha a szerződés szerint üresen kell átadni az ingatlant.
Energetikai tanúsítvány
Az eladó kötelessége, hogy az eladás során elkészíttesse és átadja a vevőnek az ingatlan energetikai állapotát dokumentáló energetikai tanúsítványt. Ez mutatja meg, milyen energiahatékonysággal rendelkezik az ingatlan, milyen fűtés és melegvíz rendszer van a házban, illetve korszerűsíthető-e. Ezzel valamilyen szinten láthatja a vásárló, hogy alacsony vagy magas rezsi költségekre számíthat-e. Az energetikai tanúsítvány ára 10 000 és 30 000 forint között lehet, a lakás méretétől és elhelyezkedésétől függően. Ezt az erre szakosodott vállalkozásoknak kell megfizetni.
Földhivatal díja ingatlan eladásnál
A földhivatali illetékeket az 1996. évi LXXXV. törvény szabályozza. A tulajdoni lapról kiállított papír alapú hiteles másolatért 6250 forintot, a nem hiteles másolatért 1000 forintot kell fizetni. Ha valaki földhivatali eljárást vesz igénybe akkor az 6600 Ft-ba fog kerülni, ha pedig soron kívüli eljárást szeretne, akkor annak plusz 10 000 forint az illetéke.
Ingatlan eladás során ki fizeti az ügyvédet?
Általában a vevő gondoskodik az ügyvédről, ő ad megbízást az eljárásra, az okiratok elkészítésére és a földhivatali eljárásra, így az eljáró ügyvéd díját is a vevő szokta fizetni. Természetesen a szerződést kötő felek az ügyvédi költségek közös viselésében is megállapodhatnak.
Haszonélvezeti jogból való kivásárlás
Előfordulhat olyan eset, amikor az eladni kívánt ingatlanon egy idősebb rokonnak – jellemzően szülőnek, nagyszülőnek – haszonélvezeti joga van. Ilyenkor az ő aláírása, beleegyezése is szükséges a tulajdonosváltáshoz.
Amennyiben a haszonélvezeti joggal rendelkező ember nem hajlandó ingyen lemondani erről a jogáról, az eladó kivásárolhatja őt. Az összeg változó és a felek közötti megállapodáson múlik, de a haszonélvező korától és az ingatlan értékétől is függhet.
Ingatlan eladás több örökös esetén
Az ingatlan eladás több tulajdonos estén nem egyszerű. Ha a tulajdonostársak nem tudnak megegyezni a használatról vagy a hasznosításról, akkor peren kívül szerződéssel, közös értékesítéssel vagy a vételár felosztásával élhetnek. Amennyiben ezekben sem tudnak megállapodni, akkor perben kérhetik a közös tulajdon megszüntetését.
Ingatlan eladás hagyatéki tárgyalás előtt
A jogszabályok értelmében a hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedéséig egyik örökös sem rendelkezhet teljesen önállóan az öröklött vagyonelemekkel. Azonban ha a lakás kapcsán meg tudnak állapodni az öröklésben érdekeltek, akkor az úgynevezett részhagyaték-átadás által már a hagyatéki eljárás befejezése előtt meg lehet hirdetni eladásra szánt ingatlant. Sőt, akár adásvételi szerződést is lehet kötni rá, azzal a feltétellel, hogy a szerződés hatálybalépése a hagyaték átadásától függ.
ttps://www.portfolio.hu/gazdasag/20211015/lakast-vagy-hazat-adsz-el-ezek-az-ingatlan-eladas-koltsegei-2021-ben-505344?fbclid=IwAR3n-mmoP56tJA1MWShfrMl9hiB1_0ADd0sWbisEcpVwprwKVFcTMu5odr8