Lakossági napelem pályázat: fontos bejelentést tett a minisztérium

Már elérhető annak a több, mint 600 kivitelezőnek a listája a lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázatnál, akik egyikével előzetesen szerződést kell kötni ahhoz, hogy december 6-tól be lehessen adni a támogatási kérelmet a 2,9-11,3 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatásra – hívta fel a figyelmet péntek délutáni közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium. A hivatalos napelemes pályázati oldalon emellett két másik friss dokumentum is felbukkant. A minisztérium a közleményében arra is utal, amit a Portfolio elsőként írt meg a minap, hogy különösebb hírverés nélkül a katás vállalkozók jövedelmére is kiterjesztették a jogosultsági feltételeket.

Az uniós helyreállítási alapból és a magyar költségvetésből együttesen finanszírozott több mint 200 milliárd forintos pályázat kapcsán a minap külön felhívtuk a figyelmet három fontosabb változásra: a katás/kivás vállalkozások bevonására, a jövedelemszámítási trükközések elkerülésének fontosságára és arra, hogy megváltozott a pályázatok beadásának kezdő időpontja is. Ezután tegnap egy részletes cikkben az összes fontosabb pályázati szabályt is bemutattuk.
Most pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium adott ki egy közleményt, amelyben jelzik a fenti változásokat és arra hívják fel a figyelmet, hogy közzétették a hivatalos pályázati oldalon balra lent a pályázati kiírás alatt a kivitelezők listáját. A listán már most is több, mint 600 cég van, a számuk folyamatosan bővülhet még és
ezek azok a cégek, akik valamelyikével előzetesen, tehát még a pályázat beadása előtt kivitelezői szerződést kell kötni.

A pályázatokat régiónként eltérő időpontokban, első körben december 6-án délután 5 órától lehet beadni. A benyújtás feltétele az előzetes kivitelezői megállapodás megkötése valamelyik regisztrált vállalkozóval, ez azonban nem jelenti automatikusan a támogatási kérelem kedvező elbírálását.
A kivitelezői szerződés kizárólag akkor lép hatályba, ha a magánszemély valóban részesül is az igényelt támogatásból
– hangsúlyozza a közlemlény.

Az ITM felhívja a figyelmet arra, hogy a pályázat beadásához vagy elbírálásához semmilyen előzetes szolgáltatási díjat (pl. kivitelezői felmérés, pályázatírói ügyintézés stb.) nem szükséges megfizetni. A kiírók így azt javasolják a pályázóknak, hogy a támogatási döntés előtti fizetési kötelezettségvállalások kapcsán körültekintően járjanak el. A kivitelezők a pályázat pozitív elbírálása esetén tarthatnak igényt előlegre, ám azt sem az igénylő magánszemély, hanem közvetlenül a támogató fizeti ki számukra.

A kivitelezői lista és a pályázati felhívás naprakész változata a https://napelem.palyazat.gov.hu/ oldalon érhető el. Az oldal bal alsó részén a kivitelezői lista mellett még két új dokumentum is felbukkant: 3.sz. Hozzájárulás minta, illetve 4a.sz. Nyilatkozat adóazonosító jel használatról minta.
https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20211105/lakossagi-napelem-palyazat-fontos-bejelentest-tett-a-miniszterium-509138?fbclid=IwAR3EHvgX5lPLYhHo2CovBCSxhJ9SFiGUFliGT4T3LNp94axsxljlK9nW7ZA