Már elérhető a VISSZADO-nyomtatvány!

2021. december 31-ig lehet nyilatkozni az adó-visszatérítéshez

Mire szolgál a VISSZADO?
A VISSZADO benyújtásával lehet nyilatkozni
– a jogosultságról az adó-visszatérítésre,
– a kiutaláshoz szükséges adatokról (belföldi bankszámlaszám vagy postai cím).
A NAV 2022. február 15-éig kiutalja az adó-visszatérítést annak, akinek megállapítható a jogosultsága a NAV adatai alapján.

Ki jogosult adó-visszatérítésre?
Az, aki 2021 bármely napján családi kedvezményre jogosult és 2021-ben összevont adóalapba tartozó vagy ekho szerint adózó jövedelmet szerzett vagy bejelentett kisadózó.
Összevont adóalapba tartozó jövedelmek például:
– munkabér,
– költségtérítés,
– ingatlanbérbeadás jövedelme,
– az egyéni vállalkozásból vagy őstermelőként szerzett jövedelem

Kinek nem kell nyilatkoznia?
Aki családi pótlékot kap, nem kell nyilatkoznia, mert az ellátást folyósító szervtől a NAV megkapja a kiutaláshoz szükséges adatokat. Ilyenkor az adó-visszatérítést a NAV arra a postai címre vagy bankszámlaszámra fizeti ki, ahova a családi pótlék érkezik.

Kinek kell nyilatkoznia?
Azoknak, akiknek az adatai nem állnak teljes körűen a NAV rendelkezésére ahhoz, hogy 2022. február 15-ig megkaphassák az adó-visszatérítést.
Így tehát nyilatkoznia kell annak, aki:
családi pótlékra jogosult, de azt nem ő kapja, és ezért nem áll a NAV rendelkezésére a kiutaláshoz szükséges postai utalási cím vagy belföldi fizetési számlaszám.
magzat után jogosult várandós nő, vagy vele közös háztartásban élő házastársa. A NAV az ő, kiutaláshoz szükséges adataikat nem ismeri.
aki rokkantsági járadékban részesül, és év közben ő vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója érvényesíti a családi kedvezményt. A NAV az ő, kiutaláshoz szükséges adataikat nem ismeri.
kisadózóként bejelentett magánszemély, és nem kap családi pótlékot. A NAV az ő, kiutaláshoz szükséges adataikat nem ismeri.
máshova kéri az adó-visszatérítés kiutalását, mint ahová a családi pótlékot kapja.

Miről lehet nyilatkozni?
A VISSZADO-n a magánszemély nyilatkozhat
a családi kedvezményre jogosító gyermekek adatairól[1], azaz azoknak a gyermekeknek az adatairól, aki után családi pótlékra jogosult,
a várandósság tényéről, ha a családi kedvezményre magzat után jogosult,
a jogosultság jogcíméről, azaz arról, hogy a családi kedvezmény
gyermek után,
magzat után,
rokkantsági járadékban részesülőként,
családi pótlékra saját maga után jogosultként illeti meg.
a családi kedvezményre jogosult másik fél (házastárs, közjegyzői nyilvántartásban szereplő élettárs vagy bejegyzett élettárs) adatairól,
az adó-visszatérítés kiutalásának teljesítéséhez szükséges adatról (belföldi fizetési számlaszám vagy postai utalási cím. A kettő közül csak az egyiket kell beírni).
A nyilatkozaton a visszatérítés alapjául szolgáló jövedelemről nem lehet nyilatkozni.

Meddig lehet nyilatkozni?
A VISSZADO-t 2021. december 31-ig lehet beküldeni.
Hogyan lehet benyújtani a VISSZADO-nyilatkozatot?
A legegyszerűbb, online benyújtás
A NAV által ismert adatokkal előre kitöltött VISSZADO a NAV honlapján az Szja-visszatérítés rovatból (https://szjavissza.hu), a Nyilatkozat gombra kattintva, ügyfélkapus azonosítással érhető el.
A nyilatkozat kitöltéséhez az Új nyomtatvány/bejelentés, majd az Adó-visszatérítés csempére kell kattintani.
November közepétől a NAV előre kitölti az utalási adatokat is, ha azok a családi pótlék adatokból a rendelkezésére állnak. Ezeket az adatokat ellenőrizni kell, és ha azok változtak vagy nem teljes körűek, a nyilatkozatot okvetlenül be kell küldeni.
Ha a NAV által ismert adatok teljes körűek, akkor a nyilatkozat benyújtására nincs szükség.
Benyújtás papíron és az ÁNYK-val
A VISSZADO papíron is kitölthető, postán és személyesen is benyújtható. A VISSZADO letölthető és kinyomtatható a NAV honlapjáról vagy elérhető a NAV ügyfélszolgálatain.
A kitöltéshez és beküldéshez használható az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) is.

Mivel jár a benyújtási határidő elmulasztása?
A NAV nem utalja ki az adó-visszatérítést előlegként 2022. február 15-ig, ha a magánszemély az év végéig nem nyilatkozik, és ezért a NAV nem ismeri a kiutaláshoz szükséges adatokat. Ilyenkor a jogosult a 21SZJA adóbevallásában igényelheti az adó-visszatérítést 2022. május 20-ig.
Az adó-visszatérítésről további információt tartalmaznak honlapunk tájékoztatói:
https://www.nav.gov.hu/nav/ado/szja/VISSZADO_nyomtatvany_20211031.html?fbclid=IwAR0mhFB8i7w2b88CnnPldf34bGiAkZ7_GLAMsbGWbFjRr09fO7-FYBSA18Y