Megjelent a falusi kisboltok támogatásának részletszabályait tartalmazó rendelet

A kormány célja a kistelepülések népességmegtartó erejének növelése, a falvakban élők életszínvonalának emelése és a helyi gazdaság élénkítése.
 
A támogatásra jogosultak:
az olyan gazdasági társaság, egyéni vállalkozó vagy szövetkezet részére, amely a 2 ezer fő alatti kistelepülésen kiskereskedelmi tevékenység keretében napi fogyasztási cikket értékesítő üzletet üzemeltet, és az üzlet főtevékenysége az élelmiszer jellegű bolti vegyes kereskedelem, vagy
az olyan már működő vagy újonnan induló gazdasági társaság, egyéni vállalkozó vagy szövetkezet részére, amely kistelepülésen kiskereskedelmi tevékenység keretében vállalja napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet üzemeltetését, ahol ilyen üzlet nem működik.
 
A támogatás a következő célokra vehető igénybe:
az üzlet külső és belső felújítására, ideértve az épületgépészeti korszerűsítést is, bővítésére, építésére, akadálymentesítésére. Ezekben az esetekben a támogatás az elszámolható költség legfeljebb 80 százaléka, de legfeljebb 50 millió forint.
a kiskereskedelmi tevékenység és a támogatási kérelemben vállalt egyéb szolgáltatás folytatásához szükséges eszközök, különösen a berendezési bútorzat, melegentartó eszköz, hűtőpult, hűtő, feldolgozógép, sütő, kelesztő gép, pénztárgép, számítógép, POS terminál, illetve az elektronikai eszközökhöz kapcsolódó immateriális javak (szoftver, licencdíj) beszerzésére,
az üzlet és a vállalt szolgáltatás hatékony üzemeltetése érdekében indokolt képzés költségeire. Az előbbi két esetben a támogatás együttes összege az elszámolható költség legfeljebb 75 százaléka, de legfeljebb 12 millió forint.
az üzletnek helyet adó ingatlan adásvétele során a vételár megfizetéséhez, a vételár 50 százaléka, de legfeljebb 5 millió forint.
az üzletben foglalkoztatottak munkabéréhez kapcsolódó közterhek megfizetéséhez idén 2 fő, utána egy fő részére, 5 évig.
 
A támogatás egyik közvetett célja, hogy a létrejött üzletek valódi közösségi térként működhessenek az alapvető élelmiszerek mellett vény nélkül kapható gyógyszerek forgalmazásával is foglalkozhatnak, illetve postai szolgáltatások is elérhetőek lehetnek.
 
A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a támogatás forrása a Magyar Falu Program. A támogatás lebonyolító szervezete a Bethlen Gábor Alapkezelő Közhasznú Nonprofit Zrt., amely bevonja az ügyintézésbe a Széchenyi Programiroda Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit Kft.-t. A programra a kormány 45 milliárd forintot biztosít.
A Magyar Falu Program új pilléreként a 2000 lélekszám alatti településeken működő, újonnan nyíló, vagy újranyitó kisboltok akár 60-70 millió forint támogatásban is részesülhetnek.
A március 1-én hatályba lépő jogszabály részletesen foglalkozik az igénylés technikai lebonyolításával is.