Megvan a megállapodás: 200 ezer forintra nő a minimálbér januártól

Megvan a megállapodás: 200 ezer forintra nő a minimálbér januártól
A garantált bérminimum 260 ezer forint lesz.

Megszületett a megállapodás a minimálbérről – közölte a kormány a Facebookon.
Azt írták, hogy 2022 januárjától 200 ezer forintra emelkedik a minimálbér, a garantált bérminimum összege pedig 260 ezer forintra emelkedik.
A 200 ezer forintos minimálbér nettó 133 ezer forintot jelent.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint a szociális partnerek a napokban véglegesítik a megállapodás-tervezetet. A jövő évi bérmegállapodást november közepéig aláírhatják.
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) korábban azt javasolta, hogy két százalékkal csökkentsék a kisvállalkozói adót (kiva).
A kormány a VOSZ-szal való egyeztetés után közölte, hogy 1 százalékkal csökkentik a kivát, így lehetővé válik, hogy a 200 ezres minimálbér, illetve a 260 ezer forintos garantált bérminimum bevezetése.
Palkovics László innovációs miniszter bejelentette, a kormány a kiva csökkentésén kívül fenntartja ajánlatát a 4 százalékos járulékcsökkentésről, illetve az asztalon van a helyi iparűzési adó (hipa) jelenleg érvényben lévő megvágásának fenntartása.
https://hvg.hu/gazdasag/20211103_garantalt_berminimum_januar?fbclid=IwAR1JhxcZt8NLo7YPgS9wO5Yec7CsA-h3IBC9j1vcYGwUG6QALW611OWraIU