Mi történik, ha ellenőrzéskor kiderül, hogy a pénzkészlet eltér a bizonylatok adataitól?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) évek óta ellenőrzi a nyugta-, és számlaadás mellett azt is, hogy a pénztárgép kasszájában lévő pénzkészlet összege megegyezik-e a kiállított bizonylatok összértékével.
A jogszabály előírja, hogy a nyitó pénzkészletet rögzíteni kell, valamint minden pénzmozgásról, pénzbetétről és kivétről bizonylatot kell kiállítani. A NAV pénztárgépkezeléssel és -üzemeltetéssel kapcsolatos gyakorlati tudnivalókról szóló tájékoztatója részletesen ismerteti, hogyan kell a nyitó pénzkészlet rögzíteni, a pénzmozgási bizonylatokat kiállítani, valamint a borravalót rögzíteni.
A többlet vagy hiány, tehát az, ha a kasszában lévő pénzkészlet eltér a bizonylatok összértékétől, szabálysértés, amiért a NAV természetes személy esetében ötszázezer forintig, nem természetes személy esetében egymillió forintig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki.
Az online pénztárgép használatára vonatkozó szabályok megszegése miatt azonban a NAV nemcsak mulasztási bírságot szabhat ki, hanem elrendelheti az adózó telephelyének 12 nyitvatartási napra történő bezárását is. Ha először fordul elő a mulasztás, akkor ettől eltekinthet, de ha három éven belül az online pénztárgép szabályainak megszegése miatt ismételt mulasztási bírságot kap az adózó, az üzletet kötelező bezárni, mérlegelési lehetőség nincs.
Forrás: NAV