Minden szállást kötelező lesz minősíteni

A kormány által SZÉP-kártyás pénzekkel kistafírozott turisztikai szövetség új cége dönt a jövőben valamennyi hazai szálláshely kötelező minősítéséről. Már a parlament előtt a kormány javaslata. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest-lánc több tagját mostanában újítják fel, így nem kizárt, hogy több csillagjuk lesz a nyitáskor, mint amikor bezártak.
 
Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület Nonprofit Kft. – szeptembertől ez a cég fogja kötelezően minősíteni az összes magyarországi szálláshelyet. Az erről szóló törvénymódosítási javaslatot kedden késő este nyújtotta be a kormány a parlamentnek, a téma felelőse pedig Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke. Az említett cég már létezik: a Magyar Turisztikai Minőségtanusító Testület NKft.-t április 7-én jegyezték be, ügyvezetője Princzinger Péter, tulajdonosa pedig a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány.
A szálláshely-minősítés Magyarországon az állam hatáskörébe tartozó tevékenység. A szálláshely-minősítést az állam a kormány rendeletében kijelölt szálláshely-minősítő szervezet útján látja el
– olvasható a törvénymódosítási javaslatban. Szálláshely-szolgáltatást pedig a jövőben csak a kormány rendeletében meghatározott, a szálláshely-minősítésre vonatkozó rendelkezések megtartásával lehet nyújtani. Az indoklás szerint minderre természetesen a koronavírus-járvány miatt van szükség.
 
Mindenkinek kötelező lesz a minősítés
Az indoklás legfontosabb mondatai:
Ahhoz, hogy a hazai turizmus-vendéglátás lépéselőnyből várhassa az újraindulást, további fejlesztésekre, illetve az ágazati működés korszerűsítésére van szükség
elengedhetetlen a kor kihívásainak és igényeinek megfelelő, magas minőségű szálláshelykínálat megteremtése Magyarországon
meg kell alkotni egy nemzetközileg is egységes szolgáltatási színvonalat garantáló nemzeti szálláshelyminősítési rendszer keretfeltételeit
a bevezetni kívánt kötelező minősítés hatására alapvetően javul az ágazat átláthatósága, illetve mérhetővé és összehasonlíthatóvá válik a szálláshelyek teljesítménye és minősége.
 
Ami pedig a legjobb az egészben, hogy szálláshelyenként az első szálláshely-minősítési eljárás ugyan ingyenes, de utána a szállásadók még minősítési díjat is kötelesek fizetni a Magyar Turisztikai Minőségtanusító Testület számára. Ennek mértéke még nem ismert. A minősítés ellen ugyan a le- vagy felminősített szálláshely panasszal élhet, de azt szintén a Magyar Turisztikai Minőségtanúsító Testület vezetője fogja elbírálni.
 
Mi változik?
Tehát szeptembertől létrejön a Nemzeti Szálláshelyminősítési Rendszer, ami kötelező, általános érvényű minősítési rendszer lesz panzióra, kempingre, szállodára, és minden egyéb szálláshelyre. Akinek nincs ilyen minősítése, az törvényesen nem működhet tovább. Eddig is volt ilyen minősítés, de nem volt kötelező mindenki számára. Saját korábbi szabályait írja át az Orbán-kormány, hiszen 2012-ben a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) megállapodást kötött, mely szerint a HOTELSTARS harmonizált európai minősítő rendszert – nemzeti védjegyként – alkalmazzák a hazai szállodák minősítésére.
 
A szállodák minősítése eddig nem volt kötelező. A minősítésre önként jelentkező szállodákban az MSZÉSZ képviselői megvizsgálták, hogy az megfelel-e az adott kategóriára vonatkozó követelményeknek, és ha igen, akkor védjegyhasználati szerződést kötött velük. Ez a szerződés feljogosította az szállodát, hogy a szálloda osztályát kifejező Hotelstars csillagot használja.
A megújult követelmények révén a Hotelstars Union korszerű és átlátható csillagbesorolási rendszert kínál Európa több mint 22 000 minősített szállodájában, 1,2 millió szobához. A Hotelstars rendszer szerint a szállodák kategorizálása 2010 óta azonos alapelvek alapján, közérthető és egységes módon valósul meg
– közölte a Hotelstars Union 2020. júliusában. A szervezetet – amely 2009-ben alakult – Ausztria, Belgium, a Cseh Köztársaság, Dánia, Észtország, Németország, Görögország, Magyarország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Málta, Hollandia, Szlovénia, Svédország és Svájc szállodaszövetségei alkotják.
Tavaly 63 hazai szállodának adományoztak ilyen védjegyet a bíráló bizottságok: köztük a Hotel Moments-nek (tulajdonos Csányi Sándor OTP-vezér, Hernádi Zsolt MOL-vezér és Garancsi István közös cége), a Danubius két szállodájának, vagy a debreceni Divinus hotelnek. Összesen Magyarországon tavaly nyáron 384 szálloda rendelkezett érvényes Hotelstars minősítéssel. Mivel Magyarországon legalább ezer szálloda van, ezért látszik, hogy a piac jelentős része nem kért a minősítésből. Az eddig használt Hotelstars védjegyek 3 évig érvényesek, ezeket csak akkor kell meghosszabbítani, ha lejártak. Úgy értesültünk, hogy a kritériumok nagy mértékben nem fognak változni, csak már nem a szállodaszövetség, hanem a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány lesz a fő koordinátor. A bíráló bizottságok is megmaradnak.
 
A nem minősített szállodák között eddig bőven akadt olyan nemzetközi lánchoz tartozó hotel, amely a világ számos pontján a saját minősítési rendszere alapján működik, és a brand maga garantálta a minőséget. Mostantól nekik is be kell állniuk a sorba.
A Nemzeti Szálláshelyminősítési Rendszer célja, hogy egységes szempontok mentén történjen a szálláshelyek minősítése, típustól függetlenül. Valamennyi szálláshely minősítést kap majd, melynek köszönhetően egyértelművé válik, milyen szolgáltatásokat várhat el a vendég az adott szálláshelytől, milyen tartalommal és színvonalon. Ezt csillagok jelölik majd, minden esetben 1-től 5-ig, az eddig használt egyéb szimbólumok megszűnnek
– közölte a legfőbb turisztikai kormányzati szerv, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). Szerintük az új minősítési rendszer megalkotását fogyasztóvédelmi szempontok motiválták, hiszen számos panasz érkezett a vendégektől, hogy nem az állítólagos kategóriának megfelelő szolgáltatást kaptak egyes szálláshelyeken. A besorolás célja, hogy mindenhol megbízható minőséget kapjanak a vendégek, legyen az szálloda vagy éppen magánszálláshely. A rendszert fokozatosan vezetik be, a kisebb szálláshelyek hosszabb felkészülési időt kapnak.
 
Kik osztogatják a csillagot?
Tehát a Magyar Turisztikai Minőségtanusító Testület NKft. dönt a csillagokról a jövőben, a cég pedig a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZ) tulajdonában van. Az MTSZ szövetségek szövetségeként működik, 2016-os alapítói között találjuk például a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségét, a Magyar Fürdőszövetséget, a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetségét, és több más szervezetet. Élén Princzinger Péter áll, aki 2016 tavaszától 2017 őszéig a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség fejlesztési-, majd általános vezérigazgató-helyettese volt.
Az MTSZ eleve a kormánynak köszönheti a finanszírozási hátterét, hiszen az MTÜ és a Miniszterelnöki Kabinetiroda kezdeményezésére történt, hogy a SZÉP-kártya megemelt jutalékából már nem csak a bankok, hanem ők is részesednek. Saját médiacégük is van, hiszen 2019 tavaszán megvették a turizmus.com szakportálhoz köthető Turizmus Kft.-t.
 
Mészoros Lőrinc és Simicska Lajos csillagai
Lapunk írta meg, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó MTÜ által a Kisfaludy-program részeként meghirdetett „nagy kapacitású meglévő szállodák fejlesztése és új szállodák létesítése” elnevezésű pályázat legnagyobb nyertese az Opus Global Nyrt.-n keresztül Mészáros Lőrinc felcsúti üzletember érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt. volt tavaly tavasszal: 14 vidéki szállodát összesen 17,7 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatásból újíthatnak fel. Az Opus Global Nyrt. április 29-i sajtóközleményében úgy fogalmazott, hogy a bezárt szállodákban ütemterv szerint zajlanak a munkálatok, már idén várható több megújult ház nyitása is.
A panziók minősítését is a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége végezte eddig, ők dolgoztál ki a Panzió Tanúsító Védjegyrendszert. A minősítési folyamat három részből állt: a meghatározott szakmai szempontrendszer alapján a panzió (online) önértékelést végez, amit független szakértők helyszíni szemlén auditálnak, majd a javaslatuk alapján bíráló bizottság dönt a besorolásról. A védjegyhasználat a sikeres minősítéstől számított négy évig érvényes. Az ezernél is több panzió közül több százan eddig sem minősítették magukat, de a jövőben ez kötelező lesz.
A Kisfaludy-programból szintén rengetegen nyertek vissza nem térítendő állami támogatást a panziók felújítására, így ők kedvezőbb helyzetben lehetnek a minősítéskor, mint aki nem nyert. Például Simicska Lajos családjának érdekeltségében maradt egyetlen cég, a Hárskúti Mezőgazdasági Zrt. is nyert ötmillió forintot panziófejlesztésre.