Rezsicsökkentés cégeknek is

Mostantól a kisvállalkozások is vásárolhatnak hatósági tarifán áramot és gázt – döntött a kabinet. A benzinárstophoz hasonlóan itt jelentős finomhangolás várható.

A kormány szerdai döntése nyomán a jövőben kisvállalkozások is vásárolhatnak hatósági, vagyis egyetemes szolgáltatási tarifán áramot és gázt – közölte a tegnapi kormányinfón Gulyás Gergely. A lehetőség a legfeljebb tíz főt foglalkoztató, illetve a négymilliárd forintot meg nem haladó árbevételű vagy mérlegfőösszegű, összességében a kedvezményes iparűzési adóra jogosult cégek számára nyílik meg. A Népszava pontosító kérdéseire a kancelláriaminiszter elárulta: az intézkedésnek „pillanatnyilag” nincs határideje. Igaz, hozzáfűzte: azt remélik, hogy az energiaár-robbanás egyszer véget ér. Megint másutt ugyanakkor úgy fogalmazott: amíg polgári kormány van, addig rezsicsökkentés is van, és ennek a kisvállakozók is részeseivé válnak. Annak kapcsán, hogy a rendelkezés kedvezményezettjei hátrányos következmények nélkül felmondhatják-e jelenleg érvényes áram- és gázbeszerzési szerződéseiket, Gulyás Gergely némiképp elbizonytalanodva úgy fogalmazott: ha ez tömeges kérdésként vetődik fel, megvizsgálják a mozgásterüket, mert magánjogi viszonyokba a magyar állam csak egészen rendkívüli esetekben avatkozik bele. Felvetésünkre megerősítette, hogy önkormányzati, közületi, alapítványi, egyházi intézmények jelenleg is vásárolhatnak egyetemes szolgáltatási tarifán. Arra a kérdésünkre viszont, hogy a döntés mikortól hatályos és abból miért hagyják ki a nagyobb energiafogyasztású iparvállalatokat, nem kaptunk választ.
http://www.nepszava.hu/3138421_rezsicsokkentes-cegeknek-is?fbclid=IwAR2Gnk2pO-HTGujN1CtNzwhBkVT5WgDgu-QklQKfHdeIwFnQK7Y37gknbCw