TÖBBMILLIÁRDOS TÁMOGATÁST KAPHATNAK A FALUSI KISBOLTOK

A napi.hu értesülései szerint hamarosan újabb kistelepüléseket érintő pályázati indulhat el. A támogatás a Magyar Falu programmal összhangban a kistelepülések fejlesztését és népességmegtartó erejét segítené elő az áruházak bezárásának elkerülésével. A támogatás célja, hogy pénzügyi segítséget nyújtson a kistelepüléseken működő élelmiszerboltoknak a működési költségek kitermelésében és az üzletek modernizálásában.

A kiskereskedelmi üzlethálózat leépülése évtizedes tendencia: a KSH adatai szerint a 2005-ös csúcshoz képest 2019-re 39 ezer bolt, vagyis az üzletek negyede zárt be Magyarországon, amelyből több mint 10 ezer volt élelmiszerbolt.

Zs. Szőke Zoltántól, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség elnöke a napi.hu-nak elmondta, hogy mintegy 2400 olyan település van az országban, ahol kétezer fő alatti a lélekszám, e helységekben összesen 1,5 millió ember él. A gondot az ő mindennapi élelmiszer-ellátásuk jelentheti.

A Szövetség ezért szeretné elérni, hogy létrejöjjön egy olyan pályázati alap, amelyből a boltok modernizációs támogatást szerezhetnek – ezáltal egyrészt küllemben és fölszereltségében is javíthassák őket, másrészt energiahatékonysági beruházásokat indíthassanak. A Szövetség számításai szerint az összes 2 ezer fő alatti településen működő érintett üzlet támogatási igénye évente nem jelentene többet 12-14 milliárd forintnál.

Forrás: Pályázatihírek