Újabb 100 milliárd forintra pályázhatnak a kisvállalkozások, januártól

A magyar vállalkozásokkal közösen megnyertük a 2010-es évtizedet, ezt bizonyítja, hogy a magyar gazdaság növekedése a legjobb öt között volt az Európai Unióban. Csak a vállalkozásokkal partnerségben lehetünk az előttünk álló évtized nyertesei is, ezért folytatjuk a Technológiaváltó támogatási programot újabb 100 milliárd forint értékben – jelentette be György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteki közleménye szerint.
A társadalmi egyeztetésre bocsátott felhívás célja a termelő és a szolgáltató ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások termelékenységének növelése, technológiai és szervezeti megújulásának támogatása a legkevésbé fejlett régiókban.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a magyar kormány a járvány okozta válság után az Európai Unióban elsőként juttatta a hazai cégeket technológiafejlesztésre is kiterjedő, példátlanul nagy összegű beruházásösztönző forrásokhoz. A Technológiaváltó támogatási program első körében 1700-nál is több vállalkozás kapott több mint 210 milliárd forint támogatást a GINOP Plusz keretében. Az új időszak operatív programjainak elfogadásáról jelenleg is zajlanak az egyeztetések a Bizottsággal, azonban a magyar gazdaság helyzete, az erős és stabil költségvetés lehetővé teszi az új pályázatok előfinanszírozását hazai forrásból, ezáltal is támogatva a vállalkozások beruházási szándékait és a gazdaság gyors újraindítását.

A program keretében most megjelent felhívás tervezete szerint
a vállalkozásonként 10 és 150,5 millió forint közötti támogatás formája feltételesen vissza nem térítendő.
A támogatás intenzitása maximum 70 százalék, azaz minden 100 forint értékű beruházásból maximum 70 forintot vállal át az állam.
A kedvezményezettek azok a legalább 3 főt foglalkoztató mikro-, kis-, és középvállalkozások, amelyek
rendelkeznek legalább 1 lezárt, teljes üzleti évvel.
Olyan kettős könyvvitelt vezető gazdasági társaságok, kettős könyvvitelt vezető egyéni vállalkozók és egyéni cégek pályázhatnak, amelyek nem tartoznak a kata hatálya alá.

A pályázat keretében támogatásra kerülő fejlesztéseknek a négy legkevésbé fejlett régió területén (Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld régióban), vagy az azon kívül elhelyezkedő, Szabad Vállalkozási Zónának minősülő településeken kell megvalósulnia. A pályázat keretében támogatható tevékenység
a technológiafejlesztés – beleértve az infokommunikációs technológia fejlesztését és az üzleti felhőszolgáltatások igénybevételét –, továbbá
az infrastrukturális és ingatlanberuházás,
a tanácsadási és képzési szolgáltatások igénybevétele, valamint
a megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása.

A pályázatok 2022. január 17-től nyújthatók be. További információk és a pályázati felhívás tervezete itt érhetőek el. Emellett az érdeklődők a megújult vállalkozói információs portálon személyre szabottan tájékozódhatnak a részletekről. (MTI)
https://24.hu/fn/uzleti-tippek/2021/11/19/100-milliard-forintra-palyazat-kisvallalkozasok-januar/?fbclid=IwAR1xnBpSD624Bz3NN4DUSbbPwGCiBGLIuCB7la_GUdYKazMhY4ooO615Lcc