ÚJABB LEHETŐSÉG AZ ADÓELŐLEG-NYILATKOZATOK (pl. első házasok, családi és személyi adókedvezmény) MEGTÉTELÉRE

Minden magánszemély – aki rendelkezik Ügyfélkapus hozzáféréssel – online módon tehet nyilatkozatot arról a NAV felé, hogy foglalkoztatója a jövedelméből milyen adóelőleget vonjon (adóelőleg-nyilatkozat). A NAV ezt a nyilatkozatot automatikusan továbbítja majd a foglalkoztató felé.

A webes nyomtatványok a NAV honlap bal oldalán található Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásra kattintva, vagy a https://onya.nav.gov.hu elérési útvonalon érhetőek el. Belépés után az „Új nyomtatvány/bejelentés” csempe megnyitásával jelenik meg – többek között – az „Adóelőleg-nyilatkozatok” csempe, ami után kiválaszthatóak a nyilatkozatok.

A NAV plusz segítséget nyújt a kitöltéshez, az adóelőleg-nyilatkozatokat a nyilvántartásaiban szereplő adatokkal feltölti, amiket az adóazonosító jel kivételével szerkeszteni is lehet. Az első házasok kedvezményére, a családi kedvezményre, valamint a személyi kedvezményre vonatkozó nyilatkozatoknál – a munkáltatók, kifizetők által küldött járulékbevallások alapján – a kedvezmény adatait is kiajánlja.

Az adóelőleg-nyilatkozatok hagyományos formái megmaradnak, továbbra is lehetőség van a NAV holnap Adóelőleg-nyilatkozat Alkalmazással (ANYA) elkészített, kinyomtatott vagy a kézzel kitöltött nyilatkozatokat a kifizetőknek személyesen átadni.

Forrás: NAV