Mi az a felhő? Mi az a felhő alapú szolgáltatás és tárhely? Miért használja szinte mindenki?

Angolul Cloud Computing, magyarul felhő alapú számítástechnika. A köznyelv egyszerűen csak felhőként használja. Nézzük mit jelent ez, ha eltekintünk az égen kószáló birkáktól.

Felhő alapú megoldásokat használva bárhonnan hozzáférhetünk adatokhoz, dokumentumokhoz, szerverekhez, tárhelyekhez, alkalmazásokhoz, szolgáltatásokhoz akkor is, ha azokat nem a mi eszközünk tárolja. Nagy előnye, hogy adataink akkor sem vesznek el, ha a saját számítógépünk tönkremegy.

Sokan úgy használják ezeket, hogy nem is tudnak róla. Ha bármilyen fájlt, fotót, zenét, dokumentumot nem a gépünkön őrzünk, hanem valamilyen internetes szolgáltatással, az már felhőalapú adattárolás. Ám akkor is felhőben dolgozunk, ha Gmail-fiókunkból levelet küldünk, vagy egy olyan szoftvert használunk, ami nem a mi gépünkön fut (pl. Google-fordító). De a telefonunkon tárolt fotók és telefonszámok biztonsági mentései is a Google szervereire kerülnek. Amikor a Spotify-on kiválasztjuk kedvenc számunkat, azt a szolgáltató szervere küldi el a telefonunkra, hogy meghallgathassuk. A napjainkban egyre elterjedtebb távmunkát is a felhő-technológia alkalmazása teszi lehetővé. Ez gyakorlatilag kiterjeszti a céges hálózatot, így akár otthon ülve, saját laptopunkat is úgy használhatjuk, mintha bent ülnénk az irodában: levelezhetünk, számlázhatunk, dolgozhatunk a vállalat belső rendszerén.

Általánosságban elmondható, hogy az igénybe vett szolgáltatások nem a saját hardvereszközökön futnak, hanem egy erre szakosodott szolgáltató eszközein elosztva. A felhasználónak pedig valójában teljesen mindegy, hogy hol is vannak ezek az adatok vagy szoftverek, ő csupán azonnal hozzá szeretne jutni ezekhez, bárhol is van.

A felhő-technológia legnagyobb előnye, hogy megszünteti a saját számítógépünkhöz való kényszerű kötöttségünket. Ha rendelkezünk e-mail címmel, megnézhetjük leveleinket a mobilunkról, az asztali számítógépünkről, a laptopunkról, vagy bárki más eszközeiről is. Nem kell magunkkal vinnünk hatalmas iratkötegeket, vagy saját adattárainkat (CD, DVD, pendrive, külső HDD), hanem egyszerűen csak bejelentkezünk egy mobileszközről a felhőbe és máris előttünk van minden adat, amit oda feltöltöttünk.

Amennyiben hiba lép fel felhőalapú szolgáltatás igénybe vétele során, ennek kiküszöbölése a szolgáltató feladata. A megfelelő redundanciával megoldott tárolási technika segítségével helyettesíthető a meghibásodott egység anélkül, hogy ezt a felhasználó észlelné. Legfeljebb az tűnik fel a hardver-meghibásodásból, hogy a megszokott elérési idő egy kicsit lelassult.

Hagyományos szolgáltatások esetén (web, FTP, levél, stb.) egy adott szerveren tárolják a fontos adatokat. Ha ez a szerver meghibásodik, vagy hiba lép fel az oda-vissza kapcsolatban, akkor a szolgáltatás egyáltalán nem lesz elérhető.

 

A felhő alapú szolgáltatások közös jellemzői:

  • használatukhoz internetkapcsolat szükséges
  • szolgáltató úgy biztosít alkalmazásokat, tárhelyet, adatbázisokat a felhasználói számára, hogy azok nem is tudják, hol helyezkedik el az adott számítási infrastruktúra
  • a szolgáltatások igénybe vétele egyszerű, hiszen ez kifejezett adminisztrációs teherrel nem jár
  • felhőalapú rendszerek segítségével egyszerre nagymennyiségű ügyféligény kiszolgálható
  • az erőforrások folyamatos optimalizálása nagyfokú rugalmasságot biztosít, hiszen folyamatosan alkalmazkodik az aktuális fogyasztói igényekhez
  • a használt erőforrások (tárhely, vagy számítási teljesítmény) igénybe vétele folyamatosan mérhető, így a felhasználó dönthet a neki megfelelő díjcsomagról

 

Típusai, a nyújtott szolgáltatások szerint:

1.

Tárhely szolgáltatás

A legegyszerűbb felhőalapú szolgáltatás. Egy kliens segítségével rácsatlakozhatunk a felhőre és a saját gépünkön levő anyagokkal szinkronizálhatjuk a felhőben lévő anyagainkat. Így adatátviteli eszköz alkalmazása nélkül (pl. pendrive) bárhonnan elérhetjük és szerkeszthetjük a dokumentumainkat. Pl. Microsoft OneDrive, Google Drive, Dropbox, Apple iCloud.

2.

Szoftver szolgáltatás

A felhasználó egy szoftvert kap szolgáltatásként, amihez bejelentkezés után a böngészője segítségével férhet hozzá. Pl. Google Docs, Gmail, Facebook.

3.

Platform szolgáltatás

A felhő-szolgáltató biztosítja az alkalmazás üzemeltetéséhez szükséges erőforrásokat, melyek egy speciális feladatra vannak optimalizálva. Ennek megfelelőek a biztonsági beállítások, a terheléseloszlás, a feladatátvétel és a kezelőfelület. Pl. internetbank, különféle játékszerverek.

4.

Infrastruktúra szolgáltatás (VPS)

A szolgáltatás lényege, hogy a felhasználó egy virtuális szervert bérel, ami számára megfelelő tárhellyel, hálózati kapcsolattal, számítási kapacitással rendelkezik. Ezt ugyanúgy használhatja, mintha valós szerver lenne: programokat telepíthet rá, adatot tárolhat, számolhat, stb.

 

Cikksorozatunk következő részében a felhő-technológia előnyeivel foglalkozunk majd.