Fontos változások a számlaadat-szolgáltatásban

  1.  Vevő adószámának feltüntetése 2020. július 01-től kötelező tartalmi eleme lesz a számlának! Nem adószámos magánszemély vevő esetén nem kell feltüntetni az adóazonosító jelet.
  2.  2020. július 01-t követően a számla kiállítási határideje a teljesítéstől számított 8 napra csökken
  3.  2020. július 01-től minden belföldi adóalany részére kibocsátott számláról – tekintet nélkül annak áfa-tartalmára  online adatszolgáltatást kell teljesíteni.
    • 500 ezer forint áfa tartalmat meg nem haladó számlák esetében 4 napon belül!
    • 500  ezer  forint  áfa  tartalmat meghaladó  számlák  esetében  haladéktalanul, de legkésőbb 24  órán belül!

2021. január 1-től a magánszemélyek számára kiállított számláról is online adatszolgáltatást kell teljesíteni. Vagyis ettől az időponttól kezdve minden kiállított számlának be kell kerülnie az onlineszámla-rendszerbe.  

Az alanyi mentes számlákat is teljeskörűen jelenteni kell!
Fontos, hogy mindenki regisztráljon a https://onlineszamla.nav.gov.hu/home linken, akinek nincs számlázóprogramja! A regisztráció elvégzése mindenki számára ajánlott legkésőbb 2020. július 01-ig!

Célszerű mindenkinek áttérnie a kézi számlázásról egy NAV-barát számlázóprogram használatára, hiszen így elkerülhető az adatbeküldéssel járó pluszmunka.

Számlázóprogram használata  esetén  a  számla elkészítésével egyidejűleg a programnak képesnek kell lenni a számla adatszolgáltatás beküldésére.

Aki számlázó programot használ és eddig nem volt szüksége online adatszolgáltatásra, az ellenőrizze a  számlázóprogramját, mert a  NAV regisztrációkor a kapott kulcsot bele kell írnia számlázó program meghatározott helyére (ún. technikai felhasználó létrehozása után).

  1.  Pénztárgépet használók esetében 2020.07.01-jét követően már semmiképpen sem lehet úgy dönteni, hogy ha a vevő számlát kér, azt beütik a pénztárgépbe! Az adott adóalany egy adott ügylet tekintetében vagy a nyugtaadási, vagy a számla kiállítási kötelezettségét teljesítse, de sohasem párhuzamosan mindkettőt. Amennyiben a nyugta kibocsájtását követően a későbbiekben mégis számla kiállítására van szükség, akkor a számla kiállításával együtt a már kibocsájtott nyugta az online pénztárgépen sztornírozandó.

Az ilyen számlákat is annak teljes adattartalmával jelenteni kell majd 2020.07.01-jét követően. ha a partner adóalany. Magánszemélyek esetében a jelentési kötelezettség kitolódik 2021. január 01-re, de akkortól kötelező lesz! Ezért rá kell szoktatni a vevőket arra, hogy számlaigényüket előre jelezzék. Pénztárgéppel rendelkezőknek is kötelező regisztrálni az előző pontban leírt linken!

 

  1.  Egyebek:

a) ha eddig nyugtát bocsátott ki és ezt továbbra is megteheti, akkor mivel a nyugta nem számla,  e  tekintetben  egyelőre  nincs  azonnali  adatszolgáltatási  kötelezettség,   de figyelni kell arra, hogy ha a vevő számlát kér, annak kiállítását nem lehet megtagadni.

b) Ha valaki kézi számla kiállítást választ, továbbra is megteheti, semmi nem tiltja, ám ekkor is regisztrálni  kell,  és  az  ilyen  kézi  számlák  adattartalmát  a  NAV  rendszerébe bejelentkezés után a fentiekben vázolt szabályok szerint rögzíteni kell!

c) Az online adatszolgáltatás egyelőre nem váltja ki a PTGSZLAH adatszolgáltatást, azt továbbra is kell küldeni!