40 ezres nyugdíjra sem számíthatnak a katás vállalkozók

Katás vállalkozóként rövid távon nagyon sok előnyhöz lehet jutni – de milyen áron? Az aktív kori kényelemért idős korban fognak „törleszteni” a katások, amikor kiábrándítóan alacsony lesz a nyugdíjuk. Most megnéztük, pontosan mire számíthatnak a kisadózók a 2022-es trend alapján. Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a puszta megélhetéshez sem lesz elegendő az állami nyugdíjuk, így mindenképpen más megoldást kell találniuk.
A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) hatalmas népszerűségnek örvend: mostanra már több mint 400 ezer vállalkozó választotta ezt az adózási formát. Kétségtelen, hogy a kata számos rövid távú előnnyel rendelkezik, gondoljunk akár az alacsony közterhekre, akár az egyszerű adminisztrációra. A rövid távú előnyökkel azonban hosszú távon komoly hátrányok is együtt járnak, amelyek közül talán a legfontosabb a nyugdíjjogosultsághoz kapcsolódik. Bár az utóbbi években is megszokhattuk, hogy a katások rendkívül alacsony nyugdíjra számíthatnak, 2022-től mégis új szintre emelkedik ez a probléma. A jelenlegi trendek alapján a katások örülhetnek, ha az állami nyugdíjuk eléri majd a havi 40 ezer (!) forintot.
Éppen ezért mindenképpen érdemes lehet ezeknek a vállalkozóknak már most félretenni idős korukra, valamilyen privát nyugdíjcélú megtakarítás nagy mértékben kiegészítheti az állami nyugdíjat.
Miért lesz alacsony nyugdíjuk a katásoknak?
Az egyre rosszabbodó demográfiai helyzet miatt a nyugdíjrendszer súlyos fenntarthatósági problémával fog küzdeni a következő évtizedekben. Egy elöregedő társadalomban az aktív dolgozók egyre kevésbé képesek biztosítani a nagy létszámú idős korosztály tisztes megélhetését. Jelentős részben ez a tény okozhatja, hogy a kata adózás mellé olyan alacsony nyugdíjjogosultság társul. Ugyanis így a több százezer katás vállalkozó nyugdíjba vonulása csak viszonylag alacsony terhelést fog jelenteni a nyugdíjkassza számára.
Hogyan számítják majd a katás vállalkozók nyugdíját?
A nyugdíjszámítás folyamata során – leegyszerűsítve – a nyugdíjigénylő „ledolgozott éveit” és az életpályája során megszerzett átlagjövedelmét vizsgálják. Az induló nyugdíj megállapításához a nettósított, mai értékre átszámított havi átlagkeresetet kell megszorozni a megszerzett szolgálati idő évei által meghatározott nyugdíjszorzóval. Hosszabb szolgálati időhöz magasabb nyugdíjszorzó társul, tehát minél több ideig dolgozott valaki, illetve minél több bejelentett jövedelmet szerzett élete során, annál magasabb lesz az állami nyugdíja. A katás vállalkozók nyugdíját is ezzel a metódussal számítják, de az alkalmazottakhoz képest a katások több szempontból is súlyos hátrányba kerülnek.
Milyen tényezők okozzák a kisadózók hátrányát?
A legfőbb eltérés a katás vállalkozók és az alkalmazotti jogviszonnyal rendelkezők között, hogy az alkalmazottak esetében a tényleges jövedelmeket veszik figyelembe, míg a katások esetében egy egységes, törvényben rögzített járulékalapot. Azaz hiába különbözik két katás jövedelme, mégis azonos állami nyugdíjjogosultságot szereznek. 2022-ben a katások járulékalapja havi 108 000 forint, tehát a nyugdíjszámításkor csupán ezt az összeget veszik majd figyelembe jövedelemként.
Létezik továbbá egy másik tényező is, amely nagyon kedvezőtlenül érinti a katás vállalkozókat. A nyugdíjtörvény elrendeli, hogy amennyiben a nyugdíjigénylő egy adott időtartam során alacsonyabb jövedelmet szerzett a mindenkori minimálbérnél, akkor az adott időtartamot is csak arányosan csökkentve lehet beszámítani szolgálati időként. Az arányosítás mértéke pedig azonos a megszerzett jövedelem és a mindenkori minimálbér arányával.
Egy egyszerű példával élve: ha valaki a minimálbér felét kereste egy éven keresztül, akkor ezzel csak fél évnyi szolgálati időt szerzett meg.
Ezek alapján kiszámítható, hogy az egyes években pontosan mennyi nyugdíjjogosultságot szerezhettek a katás vállalkozók. Ezeket tartalmazza az első ábra, összehasonlítva a minimálbéresek helyzetével.
Látható, hogy 2016. és 2022. között a minimálbér sokkal gyorsabb ütemben emelkedett, mint a katás vállalkozók járulékalapja. Ebből következik, hogy a katások elismert szolgálati ideje ugyanebben az időszakban erős csökkenésen ment keresztül. Míg 2016-ban 0,73 évnyi szolgálati időt szerzett egy főállású katás, addig 2022-ben már csak 0,54 évet tud szerezni. (Itt érdemes megemlítenünk, hogy idén először az emelt összegű, havi 75 000 forint adót fizető katások szolgálati idejét is arányosan csökkenteni kell: ennek oka, hogy a minimálbér 200 000 forintra emelésével idén először az emelt kata járulékalapja is alacsonyabbá vált a minimálbérnél.)
Mennyi nyugdíjjogosultságot szereznek így a katás vállalkozók?
Ezekből az adatokból kiszámítható, hogy az egyes években mennyi „nyugdíjjogosultságot” tudtak megszerezni a katás vállalkozók, összehasonlítva a minimálbéresek nyugdíjjogosultságával. A második ábra ezt, valamint az átlagbéresek által szerzett nyugdíjjogosultságok mértékét mutatja meg.
Jól látható, hogy mekkora hátrányt okoz a katások számára az alacsony járulékalap és az alacsony szolgálati idő. Míg a minimálbéresek mindvégig megszerzik az egységnyi jogosultságot, addig a katás vállalkozók alig 30-40 százaléknyi nyugdíjjogosultságra tehettek szert az utóbbi években. Különösen nagy lesz az esés 2022-ben, a minimálbér erős növekedése miatt. Ezzel szemben az átlagbért kereső alkalmazottak minden évben a minimálbéresek nyugdíjjogosultságának többszörösét szerezték meg (2022-ben feltehetően kb. 235 százalékát).
Havonta mennyi nyugdíjra lehet számítani?
Korábbi számítások alapján azt lehetett feltételezni, hogy amennyiben valaki kizárólag katás vállalkozói jövedelemmel rendelkezik élete során, akkor mai értéken kb. 42 000 forint havi nyugdíjra lesz jogosult. A mostani trendek fennmaradása esetén azonban még kedvezőtlenebb is lehet a helyzet. Ha a jövőben nem történik érdemi változás, akkor a katások örülhetnek, ha az állami nyugdíjuk eléri majd a havi 40 000 forintot. Összehasonlításképpen: aki egész életében a minimálbért kereste, ő mai értéken nagyságrendileg 100 000 forintos havi nyugdíjra számíthat majd.
Mit tehetnek a katások a katasztrófa elkerülése érdekében?
Nyilvánvaló, hogy a katás vállalkozók nem alapozhatják az állami nyugdíjra az időskori megélhetésüket. (Könnyen elképzelhető, hogy ilyen esetben a saját gyermekeik lennének a helyzet legfőbb károsultjai, a kötelező szülőtartás intézménye révén.) A felelős döntés ehelyett az, ha gondoskodnak kielégítő mértékű privát nyugdíjkiegészítésről, egy nyugdíjcélú megtakarítás segítségével.
A nyugdíjmegtakarítások lényege, hogy a havi rendszerességgel félretett pénzösszegek befektetésre kerülnek, így az évtizedek során jelentős vagyont lehet felhalmozni. Az öngondoskodás mindenkinek feladata, de a katás vállalkozókra ez hatványozottan igaz. Aki katásként szeretne tisztes megélhetést biztosítani önmaga számára, neki 65 éves korára több tízmillió forint nagyságrendű tőkét kell összegyűjtenie. Például egy 150 000 forintos havi nyugdíjkiegészítéshez több mint 30 millió forintos vagyonra lehet szükség. Ez reális cél lehet, de nem szabad félvállról venni: 40 éves korban indítva kb. havi 60 000 forint megtakarítására van hozzá szükség.
https://hvg.hu/gazdasag/20220107_40_ezres_nyugdijra_sem_szamithatnak_a_katas_vallalkozok?fbclid=IwAR1Q4MCHT1wW-mo6alB1OO4ZttW8TLJx_RUFQP_xBnm0R2Qx5LZ2Y7e3ORA