A kormány célja a vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentése és a gazdaság fehérítése

A kormány jövőbeni tervei között is szerepel a vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentése, az adócsökkentések folytatása, az adóhatóság szolgáltatásainak javítása és a gazdaság fehérítése – mondta a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára Budapesten.
Izer Norbert, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) online elnökségi ülésén hozzátette, ezeket a célokat szolgálja, hogy a vállalkozásokat terhelő szociális hozzájárulási adót júliusban újabb 2 százalékponttal mérsékelték, jövőre kedvezőbbé válik a kisvállalati adó, valamint jövőre az év második felétől már a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) készíti el az áfabevallásokat, amelyeket a gazdálkodóknak csak jóvá kell hagyniuk vagy kiegészíteniük.
A kormány mindezek mellett célzott intézkedésekkel igyekszik az építőipari szektort is támogatni, erre szolgál egyebek mellett, hogy jövőre ismét életbe lép az új lakások vásárlásánál az 5 százalékos áfa, amely a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) vásárolt új építésű ingatlanoknál visszaigényelhető lesz, valamint a több generációs otthonteremtés és a lakásfelújítások támogatása.
Az 5 százalékos áfa visszaépítéséről megjegyezte, a szabályozást az ÉVOSZ javaslatára hosszú távra alakították ki, ugyanis 2021. januártól 2022. december 31-ig épülhetnek meg az új lakások az 5 százalékos áfakulcs mellett, azonban rendelkezésre áll még további 4 éves átmeneti időszak, amelyben azok is a kedvezményes áfával építkezhetnek, akik 2022. december 31-e előtt megszerezték az engedélyeket és bejelentették az építkezést.
Kiemelte, a kormány számára a rozsdaövezeti lakásépítések támogatása is fontos, ezért hamarosan elkészül a részletes szabályozás, amely lehetőséget ad a kedvezményes 5 százalékos áfa alkalmazására és annak visszaigénylésére is, így a rozsdaövezetekben 0 százalékos áfával épülhetnek meg az új lakások.
Az államtitkár szerint az építőipar további bővüléséhez nagy hangsúlyt kell helyezni az ágazat hatékonyságának növelésére, termelékenységének javítására és a szektor további fehérítésére. Utóbbiról elmondta, ezen a téren a minisztérium számít az ÉVOSZ javaslataira.
Az ÉVOSZ arra számít – mondta Koji László, a szakszövetség elnöke, hogy a kis- és közepes építőipari vállalkozások számára vélhetően decemberben nyílik meg a költségvetési forrásból finanszírozott támogatási rendszer, amelyben a vállalkozások a korábbi pályázatokhoz hasonlóan technológiai fejlesztésre, új gépek beszerzésére pályázhatnak majd, előre láthatólag 2021. januárig.
A szakszövetség elnöke hozzátette, a kormány erős családtámogatási programot indított, amelynek a megvalósításában az építőiparnak fontos szerepe van.