Így lehet a koronavírus miatt haladékot kérni a bevallásoknál

A napokban megjelent pénzügyminisztériumi közlemény szerint pozitívan bírálják el a beszámolók május 31-ei határidejének elmulasztása kapcsán beadott igazolási kérelmeket. Gyakorlatilag plusz egy hónapja maradt a cégeknek. A járványra hivatkozó kérelem azonban önmagában mit sem ér, ha a vállalkozások nem küldik el egyidejűleg a beszámolóikat, illetve bevallásaikat – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.
 
A naptári éves adózóknál az éves gyakoriságú adók és a beszámolók elkészítési és benyújtási (közzétételi) határideje május 31. A tavalyi évben ezt a határidőt a koronavírus-járványra tekintettel kitolták szeptember 30-áig. Idén ilyen jogszabályban rögzített határidő hosszabbítást nem tett közzé a jogszabályalkotó – hívta fel a figyelmet Bagdi Lajos adótanácsadási partner.
Kapcsolódó
 
Nagyon kiakadtak a könyvelők a Pénzügyminisztériumra
Felháborodott levélben közlik: „Most már elég lesz a könyvelőellenes intézkedésekből!”
A cégek és az őket támogató könyvelői szakma ugyanakkor továbbra is a pandémiás helyzet okozta megváltozott munkakörülmények között kénytelen dolgozni, ami komoly kihívásokat jelent a 2020-as év megfelelő lezárásakor is. Éppen ezért merült fel korábban igényként, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is indokolt lehetne megfontolni a határidő szeptember 30-ára történő kitolását – jegyezte meg a Niveus szakértője.
Mindez végül ezidáig nem következett be, ugyanakkor a Pénzügyminisztérium egy közleményt adott ki, amely alapján arra kéri az adóhivatalt, hogy a június 30-ig benyújtott igazolási kérelmekben a vírushelyzetre visszavezethető indokokat minősítse különösen méltányolandó körülménynek.
 
Bagdi Lajos szerint ugyan késedelmes bevallással összefüggésben igazolási kérelem benyújtására eddig is volt lehetősége a cégeknek, illetve a beszámoló-benyújtás elmulasztására is 30 nap után hívta fel a figyelmet a hatóság. Ugyanakkor az a NAV mérlegelésére volt bízva, hogy ezeket pozitívan bírálja-e el, vagy sem. A mostani kommunikáció viszont egyértelművé teszi, hogy gyakorlatilag plusz egy hónapja maradt a cégeknek, amennyiben az igazolási kérelmükben a járvány okozta megváltozott körülményekre tudnak hivatkozni.
 
Fontos azonban nyomatékosítani, hogy az igazolási kérelem önmagában mit sem ér, ha a cégek nem küldik el egyidejűleg (általában azzal együtt) a beszámolóikat, illetve bevallásaikat. Ezt sokan nem tudják, és úgy értelmezik, hogy elég egy igazolási kérelmet benyújtani és a kötelezettség teljesítésével majd ráérnek bőven ezután foglalkozni.
https://24.hu/fn/uzleti-tippek/2021/05/05/jarvany-bevallas-beszamolo-haladek-igazolasi-kerelem/?fbclid=IwAR14VW0lzEzZAaDOMjZaB8X5DwtDIYboIuLdzGrGAz1sXqfMC97ThB7E6hw