Már januárban magasabb összegű személyi adókedvezmény jár az adóból

Annak ellenére, hogy a minimálbér összege február 1-től emelkedett négy százalékkal, a minimálbér összegéhez igazodó adókedvezmények már januártól a megemelt minimálbér alapján számítandók, így például a bizonyos betegség miatt járó személyi kedvezmény összege már januártól magasabb lett. Az adókötelezettségekre is kedvező szabályok vonatkoznak.
 
Február 1-től négy százalékkal emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum. Ennek értelmében a minimálbér bruttó 167.400 forintra, a garantált bérminimum pedig 219.000 forintra nőtt.
Az adókedvezmények számítása során azonban már januártól alkalmazható a négy százalékkal megemelt összeg. A minimálbérhez kötött személyi kedvezmény összege így például már januártól 8.050 forintról 8.370 forintra nőtt. Az egy évvel ezelőtti adatok alapján ez most januárban több mint 110 ezer embert érint. A személyi kedvezmény azoknak jár, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek és azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít, így többek között a laktóz- vagy gluténérzékenyeknek. De szintén a magasabb összegű minimálbérrel lehet számolni az őstermelői bevételi értékhatárok, illetve a csekély értékű ajándék esetében is.
 
Szintén a kedvező szabályok érvényesülnek a munkaerő-piacon nagyobb segítségre szoruló emberek után a szociális hozzájárulási adóból járó adókedvezmény összegének meghatározásakor. Így például a vállalkozónak egyáltalán nem kell szociális hozzájárulási adót fizetnie a három vagy több gyermeket nevelő nők munkabére után a foglalkoztatás első három évében.
 
A mentesség már januárban is a megemelt, 167.400 forint összegű minimálbérig vehető igénybe.
Az egyéni vállalkozók is jobban járnak az adókötelezettség számítása során érvényesülő kedvező szabállyal. Az olyan kötelezettségek esetében ugyanis, ahol az adószabály az év első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegére utal a kötelezettség alapja meghatározásával kapcsolatban, a 2021. január 1-jén hatályos „régi” minimálbért (161.000 forint) kell alkalmazni. Így például az egyéni vállalkozók esetében a saját maguk után havonta fizetendő szociális hozzájárulási adó alapja legalább a minimálbér 112,5 százaléka, mely 2021-ben is a korábbi minimálbérrel számolva 181.125 forint, ami éves szinten 86.400 forinttal alacsonyabb adóalapot eredményez.