NAV ellenőrzések 2021-ben

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elsődleges feladata 2021-ben is a költségvetés bevételeinek biztosítása. Ebből adódóan az együttműködő és jogkövető adózókat változatlanul segíti, ugyanakkor a szándékos adóelkerüléssel szemben továbbra is határozottan lép fel.
 
A NAV az adókijátszásra specializálódott társaságok kiszűrésére, továbbá adatvagyona széleskörű felhasználásával a jelentős költségvetési kockázatot hordozó adózók, tevékenységi körök ellenőrzésére, valamint a célzott kockázatelemzésen alapuló ellenőrzésekre koncentrál.
 
Kiemelt figyelmet fordít az építőiparra, a számítástechnikai termékek kereskedelmére, a gépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelemre, a zöldség- és gyümölcskereskedelemre, valamint az „adózatlan” jövedéki termékekre. A forgalom dinamikus növekedése, valamint a 2021. évi jogszabályváltozások miatt a NAV továbbra is figyelemmel kíséri az e-kereskedelmet.
 
Fókuszba kerül az adókedvezmények igénybevételének, továbbá a nemzetközi információcserében érkezett adatok hasznosításával a határon átnyúló ügyletek ellenőrzése.
A bújtatott foglalkoztatás feltárására idén továbbra is kiemelten vizsgálja a NAV a katát választó adózókat és foglalkoztatókat.
 
A NAV támogató eljárásokat végez a 2020. évi adatok alapján a foglalkoztatotti bejelentések és a járulékbevallások közti (T1041-08-as bevallás) eltéréssel rendelkező adózóknál, továbbá a nemzetközi információcsere-adatok szerint adókötelezettségüket nem teljesítő adózók körében.
 
A NAV a jogkövető adózók részére továbbra is lehetőséget ad a feltárt hibák, hiányosságok önkéntes javításra, önellenőrzések benyújtására.
A NAV honlapján az Adótraffipax rovatban továbbra is elérhetők a jogkövetési vizsgálatok, próbavásárlások tervezett helyszínei és időpontjai.