Új fejlesztés a NAV-tól: számlázás okostelefonról!

Már elérhető a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) saját fejlesztésű mobilapplikációja, amivel a számlák mobiltelefonon is kiállíthatók. Az alkalmazás letöltése és használata is ingyenes, automatikusan teljesíti a kötelező adatszolgáltatást. Az új fejlesztéssel kiegészült Online Számlázó a legkényelmesebb és legtakarékosabb megoldás az Online Számla rendszerbe újonnan bekapcsolódó vállalkozások számára is.

A NAV az Online Számla rendszer 2018-as bevezetése óta biztosít ingyenes számlázó programot (Online Számlázó) a belföldi adóalanyoknak, amivel az online számlaadat-szolgáltatás automatikusan teljesíthető. Most ehhez az ingyenes számlázó programhoz fejlesztett a NAV, az iOS (legalább 11.0 verzió) és Android (legalább 7.0 verzió) operációs rendszerekkel is kompatibilis Online Számlázó applikációt. Ez az alkalmazás ingyenesen érhető el az Apple App Store és a GooglePlay áruházakból egyaránt.

Az ingyenes számlázó programmal és az ahhoz tartozó ugyancsak ingyenes mobilapplikációval nem jelent plusz adminisztrációs terhet a 2020. július 1-től életbe lépő, kiterjesztett adatszolgáltatási kötelezettség. Ettől az időponttól ugyanis a számlaadat-szolgáltatás minden belföldi adóalany számára kötelező, aki másik belföldi adóalany részére, az Áfa tv. szabályai szerint belföldön teljesített ügyletről állít ki számlát. Így például adatot kell szolgáltatni azokról a számlákról is, amelyek nem tartalmaznak áfát vagy az áfa összegének megállapításához szükséges százalékértéket.

Az applikációval rögzített számlák adatait a program nem az alkalmazáshoz használt okostelefonon, hanem felhőben tárolja, így az adatok nem vesznek el készülékváltáskor sem. Használatához internetes kapcsolatra van szükség.

Forrás: NAV