Változtak a rendezett munkaügyi kapcsolat feltételrendszerének szabályai

2021. március 11-én változtak a munkaügyi kapcsolat rendezettségéhez szükséges feltételek, amelyekkel a foglalkoztatás minden szempontból szabályosnak tekinthető. A változás legfontosabb eleme, hogy már az egyszeri, végleges határozattal megállapított adózói mulasztás is kizárja a munkaügyi kapcsolatot rendezettségét, vagyis a nem rendezettség megállapításához ismételt mulasztás feltárására és szankcionálására nincs szükség. Így, ha valaki például nem jelenti be alkalmazottját, a bírság mellett már az első alkalommal felkerül a mulasztók listájára.
 
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján havi rendszerességgel nyilvánosságra hozza azok adatait, akik nem felelnek meg a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményeinek. A jogszabályváltozás a közzétételt is érinti, így a NAV a következő közzétételtől kezdve a következő listákat szerepelteti honlapján:
– a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató adózók listája,
– a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének nem megfelelő adózók listája az új, 2021. március 10. utáni szabályozás szerint, valamint
– a 2021. március 10-ig hatályban lévő rendelkezéseknek megfelelő, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet szerint a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének nem megfelelő adózók listája. Ez a közzétételi lista a 2021. március 10-ei állapotot tükrözi, és mindaddig nyilvános, amíg azon olyan adózók is szerepelnek, amelyeknek az adatait a NAV a 2021. március 10-ei jogszabályi rendelkezések alapján tette közzé, és a kétéves közzétételi időtartam még nem telt el.