Hogyan érvényesíthet családi kedvezményt a négy vagy több gyermekes édesanya?

Ha az anya jogosult a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményére (NÉTAK) és a családi kedvezményre is, akkor mindkét kedvezményt igénybe veheti, ha van elég jövedelme. A NÉTAK összegének nincs felső korlátja, azzal az összevont adóalap nullára csökkenthető.
 
A NÉTAK nem minden összevont adóalapba tartozó jövedelemre érvényesíthető, ezért előfordulhat olyan eset, hogy az anya a NÉTAK mellett családi kedvezményt is igénybe vehet. Például, ha munkabére mellett ingatlan bérbeadásból származó jövedelmet is szerez, akkor a munkabérre NÉTAK-ot érvényesíthet, a bérbeadásból származó jövedelemre pedig családi kedvezményt vehet igénybe, mert erre a jövedelemre a NÉTAK nem érvényesíthető.
 
Ha az anyának csak olyan jövedelme van, amire a NÉTAK-ot érvényesítheti, akkor a családi kedvezményt összevont adóalap hiányában családi járulékkedvezményként veheti igénybe.
 
Év közben úgy vehető igénybe mindkét kedvezmény, ha az anya a munkáltatónak, kifizetőnek adott adóelőleg-nyilatkozatban azt kéri. Ebben az esetben a NÉTAK-ról és a családi kedvezményről az anyának külön-külön kell nyilatkozatot tennie.
 
Természetesen a szülők dönthetnek úgy is, hogy a családi kedvezményt közösen veszik igénybe.
A kedvezmény működési elvének megértését a NAV konkrét példa levezetésével segíti az alábbi linken: