Jó hír a kisvállalkozóknak: jelentős állami kamattámogatással juthatnak önerőhöz

Hamarosan a hitelintézeteknél is igénybe vehetik a kkv-k az új Széchenyi Újraindítási Önerő Kiegészítő Hitelt, melynek feltételeit a Kavosz tette közzé a napokban. Az már biztos, hogy a korábbi önerőt kiegészítő hiteltípushoz képest a kamat jóval kedvezőbb lesz az ügyfelek számára. Szintén jó hír, hogy a többi kedvezményes Széchenyi-hitel is elérhető lesz még legalább fél évig.

Közzétette a Kavosz az új Széchenyi Újraindítási Önerő Kiegészítő Hitel, vagy röviden SZÖK GO! feltételeit. A kamattámogatott kölcsön célja, hogy a mikro, kis- és középvállalatok számára forrást biztosítson ahhoz a hiányzó önrészhez, amelyre a már elnyert EU-s vagy hazai pályázatok finanszírozása során lehet szükség. A Széchenyi Kártya Programon belül korábban volt már hasonló hitel, most a többi Széchenyi-hitelhez hasonlóan ez a típus is megkapta a GO! elnevezést, emellett nagyobb mértékű állami támogatással is jár.

Milyen feltételei vannak az új önerő kiegészítő hitelnek?
A Széchenyi Újraindítási Önerő Kiegészítő Hitel esetén a legkisebb felvehető hitelösszeg 1 millió forint, a legnagyobb pedig 1 milliárd forint. Ha vállalkozásnak van emellett beruházási céllal felvett Széchenyi-hitele, akkor a felvett hitelek együttes összege nem haladhatja meg az egymilliárd forintot.
Az igénylést csak már elnyert támogatással kapcsolatban lehet beadni, folyamatban lévő bírálat esetén nem. A hitelfelvételhez legalább 10 százalékos önerőt vár el a Kavosz, ami kevesebb, mint az Önerő Kiegészítő hitel korábbi verziójához szükséges 20 százalék.

Jelentős változás történt a költségeket tekintve is: míg korábban a BUBOR értékéhez kötötték a fizetendő kamatot, az újraindítási hitelnél már fix kamatozással számolhatnak a vállalkozások. Az évi 8 százalékos ügyleti kamatból ráadásul az állam 7,5 százalékot támogat, vagyis az igénylő által fizetendő nettó ügyleti kamat mindössze 0,5 százalékra jön ki. Nem kell fizetni emellett kezelési költséget és hitelbírálati díjat sem. A szerződéskötés díja egyszeri másfél százalékot tehet ki, de nem haladhatja meg a 1,5 millió forintot. A folyósítási jutalék minden alkalommal 15 ezer forint.
A futamidő 13-120 hónap között lehet, ebből legfeljebb két évet tehet ki a türelmi idő. A rendelkezésre tartási idő 23 hónap. A kötelező biztosíték dologi biztosíték, ami lehet például a beruházás tárgya, emellett egyedi banki elbírálás miatt szükséges lehet a Garantiqa vagy magánszemély készfizető kezességére, valamint ingatlan és ingóság bevonására is.

Mikor lesz elérhető az önerő kiegészítő hitel?
Bár a Kavosz oldalán már közzétették az újraindítási önerő kiegészítő hitel feltételeit, a kölcsönt kínáló bankok listája egyelőre nem ismert, és a hitelintézetek sem tették még közzé a részletes információkat – erre a Bank360.hu elemzői szerint a következő napokban lehet számítani.

Továbbra is elérhető lesz a többi Széchenyi-hitel
Az újraindítási önerő kiegészítő hitel mellett a többi SZK GO! hitel is elérhető marad, a Kavosz közlése szerint 2022. június végéig biztosan. Ezek közül a
a Széchenyi Lízing GO! 0,5 százalékos,
a Széchenyi Mikrohitel GO! szintén 0,5 százalékos,
a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel GO! 0,1 százalékos,
a Széchenyi Likviditási Hitel GO! 0,2 százalékos,
a Széchenyi Beruházási Hitel GO! és a mezőgazdasági beruházásokhoz felvehető agrár hitel 0,5 százalékos ügyleti kamattal vehető fel,
a Széchenyi Turisztikai Kártya GO! pedig kamatmentesen.
A Széchenyi-hitelek többségét a nagyobb kereskedelmi bankoknál lehet igényelni, a Mikrohitelt kínáló pénzintézetek listáját pedig a Kavosz oldalán lehet megtalálni.
https://hvg.hu/kkv/20211215_kkv_szok_go_bank360?fbclid=IwAR03BEw323n4fsba3Ma9k8cEtirBnijWxNFl2kdVd8Z68vQToyzDEk7i-I4