Úgy érzed, nincs kiút a családtámogatási ellátások káoszából? Láss végre tisztán! Itt minden fontos infót megtalálsz! 1. rész

 

Gyermeket vársz? Vagy az apróság már a kiságyában szuszog? Újdonsült apuka vagy, aki a család pénzügyei miatt aggódik? Nagymama, aki mindenben segíteni próbálja a fiatalokat?

Ne bolyongjatok a jogszabályok útvesztőjében!

Azért, hogy ti boldogan babázhassatok vagy pihenhessetek, elkészítettem nektek egy összeállítást a családtámogatási ellátásokról. A rövid ismertetők mellett a cikkben megtaláljátok az igénylőlapok linkjeit is. 

 

Cikksorozatom első részében röviden összefoglalom a családtámogatási ellátások rendszerét, majd két újabb cikkben részletesen is bemutatom az egyes juttatásokat.

Elsőként azt nézzük meg, milyen hivatalos tennivalók vannak a gyermek megszületése után:

  • a háziorvos értesítése kórházba kerüléskor, hogy lezárhassa a táppénzes időszakot
  • a személyazonosító okmányok alapján a kórházban megtörténik az anyakönyvezéshez és a TAJ-kártya igényléséhez szükséges adatfelvétel
  • az ötnapos apaszabi igénylése az apuka munkahelyén (2 hónapon belül bármikor kivehető)
  • postán hamarosan meg fog érkezni a születési anyakönyvi kivonat, a lakcímkártya, majd a TAJ-kártya és az adókártya, ill. „a babakötvény”-ről szóló tájékoztató is
  • nem biztosított anyuka esetén: az anyasági támogatás, a családi pótlék és a GYES igénylése a Járási ill. Kerületi Hivatalok Családtámogatási Osztályán, vagy az Ügyfélkapun (a TAJ-kártya és az anyakönyvi kivonat megérkezése után)
  • biztosított anyuka esetén: az anyasági támogatás és a családi pótlék igénylése (a TAJ-kártya és az anyakönyvi kivonat megérkezése után) a Járási ill. Kerületi Hivatalok Családtámogatási Osztályán, vagy az Ügyfélkapun; továbbá CSED igénylése a munkáltatónál (ha ez a szülés előtt nem történt volna meg)
  • biztosított anyuka esetén: GYED-igénylés a munkáltatónál a CSED letelte után
  • biztosított anyuka esetén: GYES igénylése a GYED letelte után, vagyis a gyermek 2 éves korában
  • háromgyerekes biztosított és nem biztosított anyuka esetén: a legkisebb gyermek 3 éves korában GYET igénylés a Járási ill. Kerületi Hivatalok Családtámogatási Osztályán, vagy az Ügyfélkapun

A jobb áttekinthetőség kedvéért érdemes az egyes családtámogatási ellátásokat szétválasztani biztosított és nem biztosított anyukák szerint:

 

Ha a kismama rendelkezik az előírt biztosítotti jogviszonnyal

A várandós kismamák a szülés várható ideje előtt 4 héttel Csecsemőgondozási díjat igényelhetnek a munkaadójánál. Feltétele a biztosítotti jogviszony (2 év alatt 365 nap). Időtartama: 24 hét. Mértéke: a napi átlagkereset 70 %-a, melyből csak személyi jövedelemadót vonnak.

A baba TAJ-kártyájának és születési anyakönyvi kivonatának megérkezése után igényelhető az Anyasági támogatás és a Családi pótlék.

A CSED letelte után (24 hét) Gyermekgondozási díj igényelhető a munkáltatónál. Feltétele a biztosítotti jogviszony (2 év alatt 365 nap). A gyermek 2 éves koráig jár. Mértéke: napi átlagkereset 70 %-a.

A GYED után következik a Gyermekgondozást segítő ellátás. Munkaviszonyhoz nem kötődik. Összege: nettó 25.650 Ft. A gyermek 3 éves koráig jár.

Ha három gyermek él a családban, GYES után Gyereknevelési támogatás igényelhető, ami a legkisebb gyermek 8 éves koráig jár. Összege: nettó 25.650 Ft. 

 

Ha a kismama nem rendelkezik az előírt biztosítotti jogviszonnyal

A baba TAJ-kártyájának és születési anyakönyvi kivonatának megérkezése után igényelhető az anyasági támogatás, a GYES és a családi pótlék.

A GYES összege: nettó 25.650 Ft. A gyermek 3 éves koráig jár.

Ha három gyermek él a családban, GYES után Gyereknevelési támogatás igényelhető, ami a legkisebb gyermek 8 éves koráig jár. Összege: nettó 25.650 Ft.

Következő cikkeimben részletesen is bemutatom a biztosítotti jogviszonyhoz kötött és nem kötött ellátásokat. 

Készítette: Kovács Mariann

2019.07.02.