A NAV honlapján Ismét elérhető a Személyes adónaptár felület, immár a 2020-as adóévre vonatkozó adatokkal és online emlékeztetővel

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Személyes adónaptár szolgáltatása a beadandó bevallások, adatszolgáltatások, határidők rendszerezésével és személyre szabásával segíti a magánszemélyeket és a vállalkozókat a szabályos adózásban. A virtuális naptár amellett, hogy egy felületen tartalmazza mindazt, amit az adóévről tudni kell, a közelgő határidőkre is figyelmeztet.

Mihez kezdjen az az adózó, aki nem rendelkezik alapos adószakmai, jogi ismeretekkel? Honnan szerezzen információt a társaság vezetője, tulajdonosa, aki szeretné kézben tartani a cégét érintő adóügyeket?

A NAV Személyes adónaptár szolgáltatása az első és legegyszerűbb lépés az adózással kapcsolatos tudnivalók rendszerezésében. A NAV honlapján (www.nav.gov.hu) elérhető alkalmazás ugyanis egy helyen, személyre szabottan tartalmaz minden információt, amit a NAV ügyfeleinek tudniuk kell. Benyújtandó bevallások, adatszolgáltatások, benyújtási és befizetési határidők – mind-mind szerepelnek benne, speciálisan, az adott adózóra szabva.

A személyes adónaptár létrehozásakor a program különböző kérdéseket tesz fel, ezekre válaszolva alakul ki az a személyes adózói profil, ami alapján az alkalmazás a teendőket és határidőket kezeli. A válaszadást rövid magyarázatok is segítik. Az elkészült adónaptár ezután kinyomtatható, de akár e-mailben is elküldhető.

Akinek van ügyfélkapuja, az a benyújtási, befizetési határidők előtt egy, három vagy öt nappal e-mailes emlékeztetőt is kérhet. Az elektronikus értesítési szolgáltatásról bármikor le lehet iratkozni néhány kattintással. Ez esetben az elmentett adónaptár alatt az „E-mail értesítő beállítása” menüpontban az „Értesítés időzítése” jelölőnégyzeteket kell szabaddá tenni, és a változtatásokat elmenteni.

Forrás: NAV