A vállalkozók a saját telefonjukon is tudják fogadni a kártyás fizetéseket

A magyar kereskedők is használhatják okostelefonjukat kártyaelfogadásra – jelentette be a Mastercard és a Fizetési Pont a sajtóközleményükben. A cégek szerint mostantól terminál igénylése nélkül tehetnek eleget a januárban életbe lépő új szabályozásnak, amely kötelezővé teszi legalább egyfajta elektronikus fizetési lehetőség biztosítását online kasszával rendelkező kereskedőknek.
A Fizetési Pont volt az első szolgáltató, amely sikeresen hajtott végre Magyarországon kártyás fizetést SoftPos technológiával. Utóbbinak a lényege, hogy a kereskedő Android-rendszeren futó okostelefonnal is fogadhat kártyás vagy mobiltárcás fizetéseket. A közlemény szerint hamarosan újabb szolgáltatóknál is elérhető lesz ez a megoldás Magyarországon.
A SoftPos megoldás lényege, hogy az NFC-s fizetéseket – ilyen az érintésmentes kártyás és mobiltárcás fizetés is – a vállalkozó saját telefonján tudja fogadni. Ehhez egy Android rendszeren futó, NFC chippel ellátott készülékre van csupán szükség; a piacon lévő okostelefonok jelentős része megfelel ezeknek a feltételeknek.
A szolgáltatás a PIN-kódos hitelesítést nem igénylő, jellemzően 15 ezer forintnál kisebb összegű tranzakciók esetén lehet különösen hasznos, de hamarosan a PIN-kód megadására is lehetőség lesz. A magasabb védelmet biztosító mobiltárcák esetén a hitelesítés a vásárló készüléken történik biometrikus azonosítással vagy tárcajelszóval, így ezek használatával bármekkora összeget fizethetünk sofPos termináloknál is – olvasható a közleményben.
Forrás: HVG