Friss információk a NAV oldalán az SZJA-visszatérítéssel kapcsolatban

A NAV újabb pontosítással segíti ügyfelei tájékozódását. Ezúttal három olyan témát emelt ki, amellyel kapcsolatban bizonytalanság tapasztalható egyes híradásokban.
 
A munkáltatók, kifizetők által kiadandó összesített igazolás (M30-as igazolás) kiadási határideje nem változott, az továbbra is január 31. marad.
 
Ha egy jövedelem – például ingatlan-bérbeadás – nem szerepel a NAV rendszerében, akkor ezt a jövedelmet és az utána megfizetett adóelőleget az adózónak kell feltüntetnie az szja-bevallásában, vagy ki kell ezzel egészítenie a NAV által készített adóbevallási tervezetet. A VISSZADO-nyomtatványon a jogosultságról és a kiutalási számlaszámról, postázási címről lehet nyilatkozni, olyan jövedelemről nem, ami után az adózó saját maga fizeti meg az adóelőleget.
 
Nem feltétel, hogy a várandós anyának és házastársának bejelentetten közös lakcíme legyen. Az Szja törvény szerint a várandós nőnek és házastársának ahhoz, hogy jogosultak legyenek a családi kedvezményre, nem közös lakcímen, hanem közös háztartásban kell élnie, ami érzelmi-gazdasági életközösséget jelent, megléte igazolható a közös lakcím mellett más bizonyítási eszközökkel is. Az eltérő lakcím önmagában még nem kizáró ok a családi adókedvezménynél és az adó-visszatérítésnél sem.
https://nav.gov.hu/nav/ado/szja/szja_visszaterites?fbclid=IwAR1-b1LnJ1U0zvm5G_ovmtOT_9odM4SiUYUCL6cWDv80LS7fhfvjSMm8iWM